Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Marlaska justifica descaradament la infiltració de la Policia Nacional als moviments socials

El ministre de l’Interior té la barra de dir que “no es persegueixen les ideologies o les idees” i defensa que la policia espanyola sempre “compleix la legalitat i els valors constitucionals”

Redacció 07/02/2023
Pla mitjà del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en roda de premsa a La Moncloa, el 18 de maig del 2021. (Horitzontal) Data de publicació: dimarts 18 de maig del 2021, 16:20 Autor: Pool Moncloa / Borja Puig de la Bellacasa

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha justificat l’escandalosa infiltració d’un agent de la Policia Nacional espanyola als moviments socials de Barcelona justificant que és per “prevenir la comissió de delictes” i “generar les dades i la informació necessària per garantir la seguretat de tots”. “Vivim en una democràcia no militant”, ha dit, tot remarcant que “no es persegueixen les ideologies o les idees“, sinó “fets”. Sospitosament, però, es tracta de moviments socials vinculats amb l’antifeixisme, la defensa de l’habitatge o l’independentisme.

Segons Marlaska, l’actuació dels membres del Cos Nacional de Policia “sempre” s’adequa a la legalitat, i té com a objectiu “garantir l’exercici dels nostres drets i llibertats” i “generar l’espai perquè tothom pugui dir el que vulgui i viure com sigui més feliç”. Així ha respost el ministre espanyol a les crítiques del senador de Más Madrid, Pablo Gómez Perpinyà, que li ha retret la infiltració durant tres anys de l’agent del Cos Nacional de Policia a moviments de Barcelona. L’agent va mantenir diverses relacions amb dones que ara han presentat querella contra ell i contra el Ministeri de l’Interior per delictes d’abusos sexuals, contra la integritat moral i d’impediment de l’exercici de drets cívics.

La manipulació sexual com a mecanisme repressiu

Gómez Perpinyà ha remarcat que és preocupant que el Ministeri de l’Interior permeti infiltració a moviments socials sense que aquesta actuació estigui emparada per la persecució de cap delicte concret. “Són pràctiques policials aberrants que vulneren els drets fonamentals”, ha alertat, i que denoten que el Ministeri “empara la manipulació sexual com a mecanisme indagatori contra activistes socials”.

Marlaska ha evitat referir-se a aquest darrer cas, però ha defensat a capa i espasa el Cos Nacional de Policia, assegurant que els agents “compleixen en totes les seves actuacions els principis de legalitat i els valors constitucionals”. Segons el ministre, els agents no només persegueixen delictes consumats, sinó que “prevenen delictes generant un espai perquè puguem exercir els nostres drets amb tranquil·litat”.