Dimarts, 11 d'agost de 2020 - Edició 747
La República

#MarcaEspanya: Expulsat de l’Exèrcit per parlar contra la Constitució i la monarquia

Castiguen un caporal que denuncia la “corrupció” de les forces armades espanyoles

Redacció
Redacció 26/11/2019

Un caporal de les Forces Armades espanyoles, Marco Antonio Santos Soto, ha estat castigat per haver “realitzat actes irrespectuosos o l’emissió pública d’expressions o manifestacions contràries a l’ordenament constitucional, a la Corona i a les altres institucions i òrgans constitucionalment reconeguts” i “infringit reiteradament els deures de neutralitat política o sindical o les limitacions en l’exercici de les llibertats d’expressió”. Ho ha avançat ‘Confidencial Digital’, que explica que l’expulsió de l’exèrcit de Santos Soto es deuria a una sèrie de publicacions que aquest caporal va realitzar en els seus perfils públics de xarxes socials, així com articles d’opinió que ha publicat sobre la suposada “corrupció” a les Forces Armades.

El castiguen, doncs, per haver publicat en el seu perfil de Facebook “posts, imatges, notícies i enllaços a altres continguts, accessibles al públic en general, en els quals s’aboquen comentaris irrespectuosos cap a la Corona, en contra de determinades formacions polítiques de l’escena espanyola, dels seus idearis, programes i representants, es qüestionen algunes intervencions de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i s’exhibeixen logos i símbols contraris a l’ordenament constitucional”. Consideren que va publicar “determinades notícies clarament injurioses i infamants, i contràries a la Constitució i a institucions i òrgans amb rellevància constitucional”, en especial la Casa Reial. Per exemple, va publicar una informació sobre la presó preventiva dels joves d’Altsasu i va difondre un “cartell de no benvinguda als Reis d’Espanya i les seves filles, a Astúries, per ser la ‘Monarquia parasitària’ “.

En altres publicacions, va difondre -dos dies abans de l’1-O- una vinyeta d’una mà amb símbols independentistes i amb el dit cor estès i una corona reial; “múltiples fotografies de polítics i de S.M. el Rei als quals s’insulta o se’ls posen a la boca manifestacions injurioses” i va exhibir el logo dels CDR (Comitès de Defensa de la República a Catalunya). Finalment, va signar un article-denúncia a la web de la Federació de Republicans en el qual parlava de “corrupció generalitzada en l’Exèrcit, alcoholisme de comandaments, la percepció del complement de productivitat per personal militar d’oficines donat de baixa o els abusos que poden realitzar els alts comandaments de l’Exèrcit a la vista de tot l’anterior i que conclou amb la frase ‘Salut i república popular’ “.

Marco Antonio Santos Soto també va ser un dels signants d’un manifest de resposta contra un altre (sorgit de l’exèrcit espanyol) que reivindicava la figura de Francisco Franco, i -a més- s’ha presentat en ocasions com “membre del col·lectiu de militars demòcrates Anemoi”, de tendència republicana. El militar s’ha defensat emparant-se en el dret a la llibertat d’expressió i opinió i denuncia que ha estat “il·lícita, per inconstitucional, l’actuació de la intel·ligència militar de vigilància de les xarxes socials […], sense prèvia denúncia”.

Tots aquests arguments són negats per l’instructor de l’expedient contra el caporal. Des de l’Exèrcit de Terra, assenyalen que “resulta evident que els fets relatats resulten certament constitutius de les faltes molt greus” esmentades, tipificades en la Llei Orgànica, 8/2014, de 4 de desembre, de règim disciplinari de les Forces Armades.  Assenyalen que totes i cadascuna de les publicacions assenyalades “poden tenir-se per greus”, i que a més es “compleix amb escreix el concepte de reiteració” ja que la conducta es va realitzar en tres o més ocasions en el període de dos anys.

Marco Antonio Santos Soto té decidit recórrer aquesta sanció que suposarà la seva expulsió de l’Exèrcit.

Relacionats