Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

#MarcaEspaña | Un error burocràtic deixa Espanya sense combustible per als vaixells d’investigació

|

- Publicitat -

Com que no s’ha fet la tramitació de combustibles, queviures i tripulació, els vaixells de l’IEO s’hauran de quedar a port tres mesos, el temps que es tardarà en fer-ho ara “per la via d’urgència”.

Jugar a futbol sense pilota. Estudiar l’oceà sense vaixells. Aquest és l’escenari a què s’enfronten els investigadors espanyols en els pròxims mesos. L’Institut Espanyol de la Oceanografia (IEO), dependent del Ministeri de Ciència i Innovació, s’ha quedat sense vaixells al mar. Segons una circular remesa per la direcció de la institució, la flota de la mateixa s’haurà de quedar a port uns tres mesos fins que se solucionin uns problemes burocràtics.

Publicitat

Luis Gil de Sola, investigador titular de l’institut i que exerceix des de la seu de Fuengirola (Màlaga), té clar que estar sense vaixells durant aquests tres mesos tindrà un efecte clar en les tasques de l’institut. “Si ens deixen sense poder salpar durant aquest temps, això afectarà les sèries històriques, a les estadístiques, i hi haurà un forat”, explica el veterà, que fa 38 anys que és a l’IEO.

“Si ens falten (períodes de temps en la sèrie històrica), estadísticament no seran fiables”, assegura l’expert, de 64 anys i lamenta que, per la línia que segueix l’institut i les dificultats que ha experimentat en els últims anys, l’IEO s’encamina al final. “Això va a la desaparició, per inoperant … i a prendre pel sac”, conclou l’investigador, que comenta que els problemes burocràtics ja els han portat a haver de tornar quanties destinades a projectes de recerca amb finançament europeu.

Des del ministeri que dirigeix Pedro Duque, expliquen que des de l’institut els van comunicar aquest problema fa una setmana. Aquestes fonts consultades, asseguren que des del IEO els han explicat que malgrat que els vaixells estiguin en port durant aquestes “setmanes”, els projectes es podran mantenir si s’efectua una nova planificació, cosa que xoca amb la versió dels investigadors.

El mateix director de l’institut, Eduardo Balguerías, argumenta que “es tracta d’un expedient que s’ha prolongat més del previst en la seva tramitació administrativa” i que, d’aquí, han optat per recórrer a la via d’urgència. “No ha estat resolt a temps”, emfatitza en declaracions a El Confidencial, en què també assenyala que estan reprogramant l'”activitat en el mar i les campanyes que no puguin realitzar-se en aquest temps” perquè siguin “posposades”.

65 milions de pressupost
L’institut compta amb un pressupost superior als 65 milions d’euros, segons constata en la seva pròpia web. Amb 700 persones en la seva plantilla, el 80% d’aquests és personal investigador i de suport a la investigació. Compta amb nou centres, a més de la seva seu central a Madrid, i amb una flota oceanogràfica de més d’una vintena d’embarcacions, dels quals cinc són bucs oceanogràficos “importants”.

Un altre investigador que sol·licita mantenir l’anonimat confirma que, efectivament, tenen “milions de tasques a fer”, però que en cap cas aquest treball es pot recuperar. “Això (l’institut, en aquestes circumstàncies) és inviable”, comenta. Tant aquest com Gil de Sola asseguren que això és només “la cirereta del pastís” i que els problemes burocràtics amb la tramitació i adjudicació de recursos els afecta en múltiples tasques com a l’hora de rebre el pagament per les comissions de servei.

El treballador que sol·licita no ser citat incideix que els problemes a l’hora de realitzar les tramitacions i l’adjudicació de recursos dins de l’IEO els resten competitivitat en l’àmbit comunitari i lamenta que des del Govern no es prenguin les mesures necessàries per solucionar aquests aspectes: “l’astronauta està més preocupat per la igualtat en la ciència”, ironitza en referència al ministre.

L’investigador Gil de Sola creu que una de les qüestions que minva les tasques de l’IEO és la manca de personal administratiu que gestiona les peticions i presentacions de projectes. Des de la cartera de Duc recorden que l’Executiu va aprovar fa un any una bateria de mesures que buscaven eliminar frens burocràtics en el marc de la investigació espanyola. Així mateix, apunten que en cap cas es tracta de falta de fons.

Des del IEO es va manifestar “la insuficiència pressupostària”, “causa principal en la dificultat de tramitació de determinats expedients”.

Ja en 2018, els organismes públics d’investigació (OPI) es van unir contra el Requeriment d’Intervenció Delegada Prèvia d’Hisenda que els impedia executar els seus pressupostos i que paralitzava les seves investigacions. Llavors, l’IEO va ser el primer a llançar un manifest i a aquest li van seguir altres institucions d’aquest àmbit. Les mesures de Govern socialista van eliminar aquesta intervenció.

A la circular interna, en la qual es fa referència a una reunió mantinguda el passat dilluns 10 de febrer, s’especifica que s’ha traslladat a l’Administració “els problemes estructurals observats, que afecten tant a l’escassetat de funcionaris com a la manca de llocs d’unes qualificacions professionals que són fonamentals per poder fer una gestió eficient”.

Així mateix, l’escrit apunta que des de la Secretaria General de l’IEO es va manifestar “la insuficiència pressupostària”, “causa principal en la dificultat de tramitació de determinats expedients”. En aquesta línia, van pactar l’aprovació d’un “suplement pressupostari” per a la institució. Un altre dels aspectes que es van acordar en aquesta reunió va ser el de “procedir a reforçar la Secretaria de l’IEO mitjançant una reestructuració interna de personal” i “complementar-temporalment amb personal qualificat d’altres institucions o de el mateix Ministeri de Ciència i Innovació”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut