Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

Mala maror a la CUP: Endavant carrega contra el pacte amb Guanyem

Considera que és un pacte fet “des de dalt” i que “renuncia a un discurs clarament independentista i rupturista en pro d’una entesa en un front ampli d’esquerres que posa al mateix nivell l’aposta federalista i la independentista”

Redacció 07/01/2021
Dolors Sabater en un acte de precampanya de la CUP.

El pacte electoral entre la CUP i Guanyem pel qual l’exalcadessa de Badalona, Dolors Sabater, serà la cap de llista per Barcelona, no agrada gens a Endavant, una de les organitzacions amb més pes dins la formació. En un comunicat considera que “és un pas en una direcció equivocada si el que es vol és articular un projecte d’Unitat Popular amb vocació rupturista”. Critiquen que és un pacte cuinat “des de dalt” i “ineficaç” perquè “supedita la necessària discussió sobre el projecte polític a les qüestions pràctiques derivades de la representació institucional”. Endavant afegeix que l’acord “trenca la dinàmica de creixement i construcció de la Unitat Popular des de baix”, que considera que “és el que ha portat la CUP a ser un agent polític rellevant”.

L’organització socialista d’alliberament nacional diu que una de les grans assignatures pedents de la CUP és la implantació al conjunt dels Països Catalans i en aquest sentit pensa que el pacte amb Guanyem posa el focus en el curt termini i els resultats electorals al Principat i deixa en un segon pla la formulació d’un projecte polític institucional d’Unitat Popular d’àmbit nacional.

També critica la falta de debat de fons. Així com que Guanyem aposti per la governabilitat quan Endavant prioritza l’oposició tant “al sobiranisme governamental” com “als fronts d’esquerres a l’estil del govern espanyol del PSOE i Podemos, o dels pactes del Bòtanic al País Valencià o del Bellver balear”. Endavant tampoc veu amb bons ulls que s’hagi donat a Guanyem un rang superior al que mereix en les negociacions: “la CUP hi ha negociat en peu d’igualtat per concórrer a les eleccions autonòmiques i ha deixat de banda les organitzacions de l’Esquerra Independentista i la resta d’organitzacions que han donat suport a la CUP els últims anys”.

Malgrat tot Endavant continua pensant que la CUP “és una eina no només útil, sinó que és imprescindible per a la construcció de la Unitat Popular”. Per això conclou que  continuaran treballant per “revertir allò que, a parer nostre, és un pas en la direcció equivocada”.