Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

L’Oficina de Drets Civils denuncia que la gestió policial de les protestes va tenir “deficiències importants i greus”

Majó instarà Interior a fer pública la revisió de les actuacions, obrir expedients i sancionar agents

Agències 22/10/2019
El director de l'Oficina de Drets Civils i Polítics, Adam Majó

El director de l’Oficina de Drets Civils i Polítics, Adam Majó, ha lamentat aquest dimarts que la gestió de l’ordre públic durant les protestes de la setmana passada com a reacció a la sentència de l’1-O va tenir “deficiències importants i greus”. En una atenció als mitjans, després de reunir-se amb caràcter extraordinari el consell assessor ampliat de l’oficina, Majó ha destacat que han rebut “moltes més” queixes per l’actuació de la Policia Nacional però també dels Mossos i ha criticat que l’actuació policial no s’hagi ajustat als principis de “proporcionalitat, congruència i oportunitat”. Ha explicat que l’oficina instarà Interior a revisar les actuacions, obrir expedients i sancionar i a fer-ho públic.

Majó ha reclamat un “ús mínim de la força” i “indispensable” i ha lamentat que en els darrers dies s’hagin vist imatges d’usos “abusius de la força” i “punitius”. “Hem vist acarnissament. Escenes no pròpies d’una policia democràtica”, ha condemnat. Per tot plegat, ha explicat que l’oficina elaborarà un informe per tal de traslladar-lo a la conselleria d’Interior i al Ministeri d’Interior. Tot i admetre que no tenen competències en assessorament sobre la Policia Nacional, ha dit que els faran arribar igualment la demanda que avaluïn les actuacions i els indiquin si alguna no s’ha ajustat als paràmetres.

Al mateix temps, el director de l’Oficina de Drets Civils i Polítics ha lamentat “determinades actituds” que no estan emparades en el dret a la manifestació. Així, ha lamentat aquells fets produïts pels manifestants que “superen de molt el dret de reunió, el de la llibertat d’expressió i la manifestació”. Davant d’aquesta situació, ha admès que l’actuació policial per evitar les actituds era “comprensible” i “acceptada”. “Cal dir que unes actuacions que no són adequades no justifica determinades actituds que no s’ajusten a allò que s’ha de fer”, ha conclòs.

Majó ha recordat que la policia s’encarrega de tractar amb drets fonamentals i que, per això, els agents han de ser “curosos” i “protegir” aquests drets. A més, ha recordat que els policies tenen el “monopoli de la força” i que sovint les males praxis policials poden incentivar els desordres públics.

El director de l’Oficina de Drets Civils i Polítics ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb caràcter extraordinari i d’urgència el consell assessor ampliat de l’Oficina de Drets Civils i Polítics. La trobada ha servit per analitzar les conseqüències en matèria de drets civils i polítics de la sentència de l’1-O i les posteriors protestes. El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, tot i no tenir cap càrrec a l’oficina, ha assistit a l’inici de la reunió per donar suport a la tasca general de l’oficina.

A banda d’Aragonès i Majó, la sessió extraordinària ha comptat amb membres del consell assessor de l’ODCiP Elisenda Rovira, Rosa Bada, Sònia Andolz, Carles Viñas, Magda Oranich, Helena Castellà, Andrés Garcia Berrio o Montse Feliu entre d’altres.