Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

L’obituari de The Guardian a Neus Català que no va fer la premsa espanyola

The Guardian ha dedicat un obituari a Neus Català, activista antifeixista i supervivent dels camps nazis que va morir el passat 13 d’abril als 103 anys. El diari britànic ha […]

Redacció 20/04/2019
Neus Català, en una imatge d'arxiu

The Guardian ha dedicat un obituari a Neus Català, activista antifeixista i supervivent dels camps nazis que va morir el passat 13 d’abril als 103 anys. El diari britànic ha repassat la vida de Català  i la seva lluita per a preservar la memòria històrica.

El periodista Michael Eaude explica com Català va sobreviure al nazisme gràcies a “la gran solidaritat entre les dones” del camp i com, posteriorment, va lluitar contra la dictadura de Fracisco Franco exiliada a França. D’altra banda, parla de la seva participació al referèndum de l’1-O com la seva darrera acció política. Una història que van obviar (o tractar superficialment) la majoria de diaris espanyols.

De fet, el dia després de la seva mort, només l’ARA i el Punt Avui van dedicar-li un espai prou important a la portada. A El Periódico també hi va aparèixer (en un espai més petit), però no a La Vanguardia, El País, El Mundo, ABC o La Razón.