Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Llarena torna a escena amb la reactivació de les euroordres

El magistrat aixeca la suspensió de Puigdemont i Comín com a diputats

Redacció 14/10/2019
Imatge conjunta de Lluís Puig, Carles Puigdemont, Toni Comín i Meritxell Serret / ACN

El jutge Pablo Llarena ha signat una nova euroordre contra Carles Puigdemont i queda per corroborar en quina situació es trobaran Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig. La petició arriba poques hores després de la publicació de la sentència del Procés. Amb el veredicte del Tribunal Suprem a la mà, el magistrat acusa els membres del Govern a l’exili dels delictes de sedició i malversació. Llarena ha aixecat la suspensió a Puigdemont i Comín com a diputats.

Llarena ha dictat una interlocutòria per extradir Puigdemont. Segons aquesta, la sentència proclama la naturalesa “delictiva” dels fets objecte d’acusació. A més, s’observa que les condemnes conegudes aquest dilluns “propicien el risc” que els líders que són a l’estranger “fugin” a països que no són membres de la UE.

En el text s’argumenta que qualsevol decisió sobre els processats a l’estranger “ha de descansar sobre els indicis de la fase d’instrucció, i no d’un judici oral que els resulta aliè”.

Així, malgrat apuntar que el resultat de la sentència no és “extrapolable” als polítics que estan a l’estranger perquè no han estat jutjats, Llarena argumenta en la interlocutòria que la sentència reforça la “significativa proximitat entre l’aportació concreta atribuïda al condemnat Oriol Junqueras i al processat en rebel·lia Carles Puigdemont”.

“Pot concloure’s, més enllà del que resulti el dia del judici oral quan se celebri, que els indicis racionals de criminalitat que s’apuntaven a la instrucció i que es reflecteixen en l’auto de processament, no només persisteixen, sinó que tenen avui amb una sentència un element de reforç respecte al pronòstic de responsabilitat dels fugats”, diu la interlocutòria.

En aquest sentit, es conclou que la sentència reafirma la conclusió de l’auto de processament que deia que els processats “van perpetrar una sèrie d’actuacions que, sense seguretat però amb fermesa, presenten indicis racionals de criminalitat”.

El Suprem aixeca la suspensió com a diputats del Parlament a Puigdemont i Comín

El Tribunal Suprem ha aixecat la suspensió com a diputats a Carles Puigdemont i Toni Comín. La decisió, presa pel magistrat Pablo Llarena, s’ha notificat juntament amb la informació sobre la nova euroordre contra Puigdemont. Segons Llarena, amb la condemna per sedició contra els presos polítics, ja no es pot aplicar als dos diputats de JxCat i ERC l’article 384 Bis de la llei d’enjudiciament criminal, perquè la petició a la mesa es referia al seu cas per un delicte de rebel·lió. Llarena ha comunicat a la mesa que Puigdemont i Comín, per tant, ja no estan suspesos.

El Gobierno aplaudeix la reactivació de l’euroordre contra Puigdemont

El Gobierno ha aplaudit aquest dilluns la decisió del jute del Tribunal Suprem Pablo Llarena de reactivar l’euroordre contra Carles Puigdemont. Segons fonts de La Moncloa, els sembla una decisió “oportuna i justa”. “El govern [espanyol] ha treballat intensament per facilitar la reactivació de l’euroordre”, asseguren, i “ha posat a disposició del jutge Llarena a l’Advocacia de l’Estat i el ministeri Fiscal”. Segons La Moncloa, es tracta de fer efectiu “el principi d’igualtat” perquè “pel mateix motiu que uns han estat condemnats, altres estan fugits”, i “l’euroordre té com a objectiu que estiguin tan aviat com sigui possible davant de l’Estat Dret”.