Dimecres, 8 de febrer de 2023 - Edició 1658
La República

L’informe pericial del cas Castor demostra que els sismes van afectar emocionalment la població de Vinaròs

Segons un testimoni, “les seves filles tenen por d’anar soles a algun lloc de casa” a conseqüència dels intensos sismes que hi va haver casualment coincidents en el temps amb l’activitat del projecte Castor

Agències 26/10/2021
Pla general de la plataforma marina del projecte Castor, amb la costa del Montsià al fons. Imatge del 4 d'abril de 2019. (horitzontal)

L’experiència viscuda amb els terratrèmols causats pel projecte Castor encara és ben present a la família de María José Cardozo, veïna de Vinaròs. “Les meves filles encara tenen por d’anar soles a algun lloc de casa”, ha recordat.

Ella i tres veïns més de les Terres del Sénia, membres de la plataforma d’afectats Aplaca, que exerceix l’acusació particular en el judici contra dos exedirectius de l’empresa responsable del magatzem de gas submarí, han declarat aquest dimarts a l’Audiència de Castelló.

L’informe pericial que han aportat assegura que un 81% del 63 afectats que va respondre a un qüestionari específic van reportar afectacions emocionals “greus i extremes”. Un perit psiquiatre de la defensa ha intentat qüestionar-ne les conclusions.

Els responsables del projecte Castor estan sent investigats únicament per l’impacte que va tenir la injecció de gas en una reserva petrolífera esgotada per convertir-la en un magatzem de gas. És a dir, sobre si van cometre un delicte contra el medi ambient, i si van continuar amb l’activitat de l’empresa malgrat saber que presumptament causava els sismes.

És un dels casos més mediàtics, perquè les empreses intenten escapolir-se del pagament i restitució dels danys soferts en els municipis propers a la plataforma petroliera. Altrament, també hi ha hagut significatives al voltant del cas, ja que podrien haver-hi hagut molts tripijocs, en els quals la banca en podria haver sortit beneficiada, perquè les entitats bancàries que van fer el préstec per poder fer front als sismes, en moltes ocasions, també eren inversores del projecte.