Dissabte, 24 d'octubre de 2020 - Edició 821
La República

L’independentisme no té Rei

Tots els grups independentistes del Congrés del Diputats han plantat el Rei dels espanyols en l’obertura de la legislatura

Redacció
Redacció 03/02/2020
Pla americà de Mireia Vehí (CUP), Oskar Matute (EH Bildu), Gabriel Rufián (ERC), Laura Borràs (JxCat) i Nestor Rego (BNG) a la sala de premsa del Congrés abans de la lectura del manifest de rebuig al rei, el 3 de febrer del 2020 (horitzontal)

L’obertura de la legislatura, acte grandiloqüent que presideix el Rei Felipe VI, ha patit el boicot de tots els grups independentistes, ERC, JxCat, CUP, EH Bildu i BCN, 29 diputats i 20 senadors que han llegit un manifest abans de començar l’acte.

La monarquia no ens representa han dit i han llegit el manifest en castellà, català, euskera i gallec titulat, “No tenim Rei: democràcia, llibertat, repúbliques”. El manifest fet públic davant un govern de coalició del PSOE i Podemos, partit aquest últim que sempre s’ha declarat republicà. El PSOE també ho era, però els anys de poden l’han deixat orgue de republicanisme.

ERC, JxCat, EH Bildu, la CUP i el BNG han rebutjat la monarquia i la figura del rei Felipe VI en un manifest que han llegit al Congrés aquest dilluns abans de la sessió d’obertura solemne de les Corts. Cap dels diputats i senadors d’aquests partits assistirà a l’acte. “La monarquia espanyola i el seu màxim exponent, el rei d’Espanya, no ens representa”, han afirmat els diputats Gabriel Rufián (ERC), Laura Borràs (JxCat), Mireia Vehí (CUP), Oskar Matute (EH Bildu) i Nestor Rego (BNG). El manifest, amb el títol ‘No tenim rei. Democràcia, llibertat, repúbliques’, afirma que el monarca “és una institució anacrònica hereva del franquisme que se sustenta en l’objectiu de mantenir i imposar la unitat d’Espanya i les seves lleis, negant així els drets civils, polítics i nacionals” de Catalunya, Euskadi i Galícia. Les formacions independentistes i sobiranistes remarquen que Felip VI “no és un interlocutor vàlid” en el “camí democràtic” al qual aspiren: “Ni té la legitimitat dels nostres pobles, ni li reconeixem cap funció política”.

“Menys encara quan el seu paper amb les nostres nacions no ha estat altre que el d’intentar imposar projectes i valors antidemocràtics, com va quedar demostrat en el discurs autoritari pronunciat el 3 d’octubre”, diu el text subscrit per ERC, JxCat, EH Bildu, la CUP i el BNG. El manifest sosté que “una democràcia real només serà possible des de la ruptura amb l’herència, les bases i valors que representa el rei i la seva figura”.

“Per això, considerem que el rei i la monarquia han de deixar d’exercir la seva tutela sobre la ciutadania i sobre els governs i els parlaments que de la voluntat popular emanen. Només així es podrà donar cabuda a solucions basades en el respecte de la voluntat popular, la llibertat i la democràcia”, afirma el manifest.

 

Relacionats