Edició 2130

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 25 de maig del 2024
Edició 2130

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 25 de maig del 2024

L’independentisme no té Rei

|

- Publicitat -

L’obertura de la legislatura, acte grandiloqüent que presideix el Rei Felipe VI, ha patit el boicot de tots els grups independentistes, ERC, JxCat, CUP, EH Bildu i BCN, 29 diputats i 20 senadors que han llegit un manifest abans de començar l’acte.

Publicitat

La monarquia no ens representa han dit i han llegit el manifest en castellà, català, euskera i gallec titulat, “No tenim Rei: democràcia, llibertat, repúbliques”. El manifest fet públic davant un govern de coalició del PSOE i Podemos, partit aquest últim que sempre s’ha declarat republicà. El PSOE també ho era, però els anys de poden l’han deixat orgue de republicanisme.

ERC, JxCat, EH Bildu, la CUP i el BNG han rebutjat la monarquia i la figura del rei Felipe VI en un manifest que han llegit al Congrés aquest dilluns abans de la sessió d’obertura solemne de les Corts. Cap dels diputats i senadors d’aquests partits assistirà a l’acte. “La monarquia espanyola i el seu màxim exponent, el rei d’Espanya, no ens representa”, han afirmat els diputats Gabriel Rufián (ERC), Laura Borràs (JxCat), Mireia Vehí (CUP), Oskar Matute (EH Bildu) i Nestor Rego (BNG). El manifest, amb el títol ‘No tenim rei. Democràcia, llibertat, repúbliques’, afirma que el monarca “és una institució anacrònica hereva del franquisme que se sustenta en l’objectiu de mantenir i imposar la unitat d’Espanya i les seves lleis, negant així els drets civils, polítics i nacionals” de Catalunya, Euskadi i Galícia. Les formacions independentistes i sobiranistes remarquen que Felip VI “no és un interlocutor vàlid” en el “camí democràtic” al qual aspiren: “Ni té la legitimitat dels nostres pobles, ni li reconeixem cap funció política”.

“Menys encara quan el seu paper amb les nostres nacions no ha estat altre que el d’intentar imposar projectes i valors antidemocràtics, com va quedar demostrat en el discurs autoritari pronunciat el 3 d’octubre”, diu el text subscrit per ERC, JxCat, EH Bildu, la CUP i el BNG. El manifest sosté que “una democràcia real només serà possible des de la ruptura amb l’herència, les bases i valors que representa el rei i la seva figura”.

“Per això, considerem que el rei i la monarquia han de deixar d’exercir la seva tutela sobre la ciutadania i sobre els governs i els parlaments que de la voluntat popular emanen. Només així es podrà donar cabuda a solucions basades en el respecte de la voluntat popular, la llibertat i la democràcia”, afirma el manifest.

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut