Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Liber 2018 creix un 7% en metres quadrats a Fira de Barcelona respecte al 2016 en una edició “optimista”

ACN/- El president de la FGEE i del Comitè Organitzador de Liber, Daniel Fernández, ha assegurat aquest dijous que totes les perspectives, a pocs dies de la celebració, de la […]

Ramon Moreno
Ramon Moreno 28/09/2018

ACN/- El president de la FGEE i del Comitè Organitzador de Liber, Daniel Fernández, ha assegurat aquest dijous que totes les perspectives, a pocs dies de la celebració, de la Fira Internacional del Llibre Liber “són bones” i, entre d’altres xifres, ha ressaltat que al pavelló número 1 de Gran Via de Fira de Barcelona hi ha un 7% de metres quadrats més (per sobre dels 3.000), que en la darrera edició del Liber que es va celebrar a la capital catalana, l’any 2016. Enguany hi hauran 361 expositors de vuit països a la fira que se celebra del 3 al 5 d’octubre i tindrà Cuba com a país convidat d’honor. El president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, ha recalcat que aquest és un Liber “optimista arrel de les seves dades, que reflecteixen l’activitat i el dinamisme del sector”. Liber té periodicitat anual i se celebra a Barcelona i Madrid de manera alterna.

En aquesta edició, Liber 2018 posarà el seu focus en la innovació, la digitalització, la comercialització, la internacionalització, la propietat intel·lectual, les relacions amb altres indústries o la creació literària. L’evolució de la digitalització i l’autoedició tindran dues àrees específiques. A la Zona Digital participen una dotzena d’empreses que mostraran productes i serveis tecnològics relacionats amb l’edició, distribució i comercialització del llibre digital. D’altra banda, la Zona de l’Autor permetrà que els autors independents coneguin eines d’autoedició i serveis vinculats a la creació, producció, venda i promoció de llibres.

Segons els organitzadors, es calcula que els contactes i intercanvis generats a Liber suposen aproximadament 1/3 del total de vendes anuals a l’exterior del sector del llibre espanyol, que el 2017 va ser de 588,86 milions d’euros, gairebé un 3% més que l’exercici anterior. En aquest context, Liber ha seleccionat i convidat a 550 compradors i prescriptors clau de 62 països que participaran en trobades de negocis amb les empreses expositores. S’ha destacat a la roda de premsa que una desena de petits editors i empreses de recent creació ocupen l’àrea MicroLiber

Jornades Professionals

Una altra dada a remarcar són les Jornades Professionals. De fet, el programa d’enguany inclou 114 activitats entre taules rodones, conferències, fòrums i presentacions en què està prevista la participació de 216 experts. A les Jornades Professionals, com han explicat els organitzadors, es parlarà de la internacionalització del negoci de les empreses editorials espanyoles, tendències digitals a Europa i Amèrica Llatina, evolució dels audiollibres, traducció i correcció de textos, drets d’autor, biblioteques, influència de la pirateria, comercialització i promoció de llibres. També hi haurà espai per a la poesia, l’edició acadèmica, l’assaig, la il·lustració o l’adaptació d’obres literàries a la gran pantalla. A més, s’analitzaran les propostes comunitàries per a un mercat únic digital, així com la reforma de les entitats de gestió en la Llei de Propietat Intel·lectual.

Cuba, país convidat

En aquesta edició Cuba serà el país convidat. L’illa caribenya ha preparat un programa d’activitats literàries i professionals per donar a conèixer nous autors i editorials entre ells Dazra Novak, Josué Pérez Rodríguez, Alexis Andrés Díaz Pebre, Alfredo Galiano Rodríguez, Rogelio Riverón, Teresina Gómez Vallejo, Abel González Melo, Sigfredo Ariel, Pedro Pablo Rodríguez López i Mercedes Melo Pereira. L’Editorial Lletres Cubanes, Edicions Cubanes, Editorial Cubaliteraria, Citmatel o Edicions Aquari, entre d’altres, explicaran el seu catàleg.

Premis

Com ja es va anunciar l’escriptora Almudena Grandes rebrà el Premi Liber 2018 a l’autor hispanoamericà més destacat per “crear una obra literària centrada en la dona i en la història recent d’Espanya”. Grandes rebrà el guardó el proper dijous en un acte que tindrà lloc al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) en el marc de les activitats de Liber.

A més d’aquest premi, el saló Liber atorgarà altres guardons: a la Llibreria Paideia de Sant Cugat del Vallès com la millor llibreria de l’any a l’estat espanyol; a la Xarxa de Biblioteques Públiques de Las Rozas (Madrid), pel seu extraordinari dinamisme en l’organització d’activitats per al foment de la lectura; al diari La Vanguardia en la persona del seu director, Màrius Carol pel foment de la lectura en Mitjans de Comunicació, i a la sèrie de TV La Catedral del Mar com a millor adaptació d’una obra literària.