Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

L’extrema dreta d’assemblea general sense haver decidit encara el candidat a la Generalitat

Vox celebra ‘Vistalegre III’ en plena precampanya catalana i amb el partit a Barcelona pilotat per una gestora

Agències 07/03/2020
El líder de Vox, Santiago Abascal, durant un acte electoral a la plaça de toros de Las Rozas, a Madrid, el dimarts 23 d'abril del 2019. Pla tres quarts. (Horitzontal)

Vox celebra aquest cap de setmana la seva tercera assemblea general a Madrid, batejada com a ‘Vistalegre III’ per l’emplaçament que l’acollirà, el Palau de Vistalegre de Madrid. La formació liderada per Santiago Abascal arriba a aquest conclave amb la incògnita sobre qui serà el cap de llista a les eleccions catalanes que s’albiren aquest mateix 2020. L’ara diputat al Congrés per Barcelona Ignacio Garriga és el millor situat per al repte: és la cara més coneguda del partit a Catalunya i un home de confiança d’Abascal, que el va nomenar portaveu adjunt de Vox al Congrés. No obstant això, la seva candidatura a la Generalitat encara no està tancada i hi ha veus al partit que confien que ‘Vistalegre III’ en sigui el desllorigador.

 

En qualsevol cas, la formació és optimista de cara a aquests comicis després d’haver aconseguit un diputat a les eleccions espanyoles de la primavera i dos a les del 10 de novembre, en les quals Juan José Aizcorbe va esdevenir l’acompanyant de Garriga. Tot i que afirmen que no tenen enquestes internes, les que s’han publicat a diversos mitjans els asseguren l’entrada al Parlament amb una forquilla d’entre tres i deu diputats. Això voldria dir també que la nova legislatura seria la que tindria el Parlament més fragmentat de la història, amb almenys vuit forces polítiques.

 

Vox encara les eleccions a Catalunya amb la voluntat de fer una campanya que vagi més enllà de la defensa de la unitat d’Espanya i que també posi sobre la taula els valors que defensa la formació, com el pin parental en l’educació o la seva oposició al dret a l’avortament i a la llei de memòria històrica. De fet, la clausura de ‘Vistalegre III’ amb la intervenció d’Abascal tindrà lloc just el dia de la dona, 8 de març.

 

Ni a Catalunya ni a cap altre territori de l’Estat Vox no hi té una estructura autonòmica, sinó que s’organitza provincialment. A Barcelona, però, el partit travessa una etapa d’interinitat amb una gestora presidida per Joan Garriga. L’agrupació barcelonina està esperant que finalitzi ‘Vistalegre III’ per poder començar a normalitzar la seva situació i constituir un Comitè Executiu Provincial com a la resta de demarcacions.