Divendres, 7 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

L’expresident murcià se salva d’un judici per pressumpta malversació gràcies a una reforma penal de Rajoy

També hi apareix vinculada la constructora del president del Reial Madrid, Florentino Pérez

Redacció 09/09/2019
Mariano Rajoy, expresident del Gobierno / PP

Un altre escàndol relacionat amb la corrupció es tancarà sense conseqüències a l’Estat espanyol, concretament a Múrcia, segons ha avançat ‘diario16’. Es tracta del projecte de la dessaladora d’Escombreras (Cartagena), una adjudicació en la qual va prendre part ACS (la constructora del president del Reial Madrid,F lorentino Pérez) i que estaria relacionada amb una suposada malversació multimilionària de fons públics per la qual s’ha investigat a 11 persones. Ara, aquestes investigacions quedaran inacabades gràcies a un benefici pels imputats que va introduir el Gobierno de Mariano Rajoy.

La causa s’havia obert l’any 2016 i la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia i diverses de les acusacions particulars pretenien actuar contra l’expresident murcià, Ramón Luis Valcárcel, un cop perdés l’aforament com a diputat del Parlament Europeu, però ara ha quedat lliure de qualsevol investigació judicial. El motiu? S’ha superat el termini legal de sis mesos establert per a la instrucció penal després de la reforma de la Llei d’enjudiciament criminal de Rajoy, que va entrar en vigor el desembre de 2015 després de ser aprovada en solitari per la majoria absoluta del PP.

Concretament, els populars van establir terminis de caducitat a la instrucció de les causes penals i van limitar a sis mesos el temps d’investigació i a 18, prorrogables a altres 18, aquells casos declarats com “causes complexes”. Ara, una interlocutòria de la Sala Tercera de l’Audiència Provincial de Múrcia aplica aquesta mesura que impedeix aprofundir en els delictes de corrupció per manca de temps: la secció presidida pel jutge Juan del Olmo conclou que el termini per prorrogar aquesta investigació ha expirat, de manera que no cal cridar a declarar Ramón Luis Valcárcel. I és que, segons el tribunal, quan el Jutjat d’Instrucció Número 5 de Múrcia va declarar “complex” el sumari, el termini de sis mesos ja havia vençut. Les conseqüències d’aquesta decisió seran letals de cara a tota mena d’investigació del cas de corrupció conegut com a cas La Sal, fent que molts dels implicats no hagin ni tan sols de donar explicacions en un jutjat.