Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

L’exèrcit espanyol va organitzar visites “culturals” a ‘El Valle de los Caídos’

L’exèrcit espanyol ha organitzat visites “culturals” a ‘El Valle de los Caídos’ durant la democràcia. Segons el diari ‘Público‘, entre 1988 i 1999, membres del Centre Superior d’Estudis de la Defensa Nacional […]

Redacció
Redacció 02/09/2018
Imatge del Valle de los Caídos / @hospederiavc

L’exèrcit espanyol ha organitzat visites “culturals” a ‘El Valle de los Caídos’ durant la democràcia. Segons el diari ‘Público‘, entre 1988 i 1999, membres del Centre Superior d’Estudis de la Defensa Nacional (CESEDEN) van portar militars estrangers a conèixer la tomba del dictador Francisco Franco.

Explica el digital que el monument franquista hauria estat inclòs en una ruta de llocs a visitar per les representacions militars estrangeres, justificant-ho com visites “culturals”. La primera visita hauria estat el març del 1988 per part d’una delegació de l’Institut de Defensa Nacional de Portugal i -posteriorment- haurien anat delegacions holandeses, turques, franceses, colombianes, de Tunísia o de Romania.

La delegació de Colòmbia també hauria visitat la Direcció general de la Guàrdia Civil, el Col·legi de Guàrdies Joves de la Guàrdia Civil o la seu del Grup Especial d’Operacions (GEO) de la Policia Nacional.

Fonts del Ministeri de Defensa han assegurat a ‘Público’ que aquesta mena de visites “van deixar de realitzar-se fa gairebé 20 anys”. Pel que fa als motius pels quals aleshores s’efectuaven, els portaveus s’excusen dient que a dia d’avui resulta “impossible” determinar-ho.

Membres del PSOE, PP i Ciutadans signen un manifest contra l’exhumació de Franco

Diversos polítics socialistes, del PP i de Ciudadanos han signat un manifest contra l’exhumació de Franco del Valle de los Caídos. Més de 22.000 persones s’hi han adherit.

Entre els signants, hi ha l’expresident del PSOE de la Comunitat de Madrid, Joaquín Leguina, els exministres del Partit Popular Alberto Ruiz-Gallardón, Jaime Mayor Oreja i Rafael Arias-Salgado, o els eurodiputats de Ciudadanos, Javier Nart i Enrique Calvet.