Dimarts, 26 de gener de 2021 - Edició 915
La República

L’exdirector del MACBA entre les 100 persones més influents en el món de l’art

La prestigiosa revista d’art contemporani ArtReview fundada a Londres el 1948, publica anualment el rànquing de gent influent des de 2002. Aquest llistat l’elabora a través d’un comitè anònim de […]

Joan Vila i Boix
Joan Vila i Boix 21/11/2018
Manuel Borja-Villel / Wikipedia

La prestigiosa revista d’art contemporani ArtReview fundada a Londres el 1948, publica anualment el rànquing de gent influent des de 2002. Aquest llistat l’elabora a través d’un comitè anònim de professionals de l’art contemporani.

La revista, en el seu rànquing anual sobre influència en el món de l’art, ha posat a l’exdirector del MACBA Manuel Borja-Villel (Castelló, 1957), juntament amb la seva mà dreta; Joao Fernandes, en la posició 51 de 100. L’ara director del Museu d’Art Contemporani Reina Sofia i el seu subdirector, han estat reconeguts d’aquesta manera. El magazín, destaca l’activisme comunista de Fernandes, i una derrota cap al radicalisme polític del duo. També la voluntat de bastir un programa més enllà del block buster expositiu.

Paul B. Preciado ha estat distingit amb el 23è lloc del rànquing. La seva tasca com a teòric del moviment queer, el seu pas com a director del Programa d’Estudis Independents del MACBA, el programa públic de Documenta’14 i llibres com ara Manifiesto contra-sexual o Testo Yonqui, han enriquit el panorama del pensament occidental. Les seves reflexions filosòfiques sobre la qüestió de gènere han marcat l’agenda pública. Actualment comissaria l’exposició Rèquiem per la Norma. Lorenza Böttner al Palau de la Virreina.

Aquest llistat no ha estat exempt de polèmica. El 2011 el govern xinès va protestar, ja que la revista va nominar a Ai Weiwei com la persona més influent del món de l’art contemporani. En aquell moment el portaveu del govern xinès va declarar: “Xina té molts artistes amb habilitat suficient. Creiem que aquesta selecció es basa en motius polítics i una perspectiva que ha violat els objectius de la revista”.

Relacionats