Dilluns, 18 de gener de 2021 - Edició 907
La República

L’Eurogrup defensa que el fons de reconstrucció sigui “proporcional als costos extraordinaris de la crisi”

Els estats ja poden accedir a les línies de crèdit contra la pandèmia del fons europeu de rescat

Avatar
Agències 16/05/2020
El president de l'Eurogrup, Mario Centeno | ACN

L’Eurogrup constata la necessitat que el fons de reconstrucció per rellançar l’economia sigui “proporcional als costos extraordinaris de la crisi” causada per la covid-19. En la reunió per videoconferència d’aquest divendres, els ministres de Finances han coincidit que cal que el fons sigui “temporal”, “dirigit” i “proporcional” a la crisi “extraordinària” causada per la pandèmia. “Ha d’allargar els costos en el temps i assegurar la solidaritat amb els estats membres més afectats”, ha apuntat el president de l’Eurogrup, Mario Centeno, després de la trobada.

Els titulars de Finances s’han reunit just després que la junta de governadors del fons europeu de rescat (MEDE) hagin donat llum verda a les línies de crèdit contra la pandèmia. Amb l’aprovació, els estats ja poden accedir a fins al 2% del seu PIB per fer front als costos directes i indirectes de la pandèmia. “Hi ha un ampli consens per utilitzar la recuperació com una oportunitat per accelerar la modernització de les nostres economies, especialment en la transició cap a una economia verda i digital”, ha apuntat Centeno.

Al seu torn, l’eurocomissari d’Economia, Paolo Gentiloni, ha animat els estats que ho necessitin a utilitzar el MEDE. “No hi ha res amagat”, ha remarcat Gentiloni, en referència al fet que l’ús dels fons no van associats a cap condicionalitat extraordinària. A més, l’eurocomissari ha assegurat que la Comissió Europea treballa en una proposta econòmica “ambiciosa”.

L’Eurogrup s’ha reunit aquest divendres sense tenir encara el pla per recuperar l’economia de la Comissió Europea, que inicialment es preveia per al sis de maig i s’ha ajornat fins al 27 d’aquest mes.

Relacionats