Dimecres, 20 de gener de 2021 - Edició 909
La República

L’eurodiputat Ivo Vajgl creu que Sánchez dista molt de ser “un demòcrata europeu”

El portaveu de la plataforma d’eurodiputats pel diàleg UE-Catalunya, l’eslovè Ivo Vajgl, lamenta que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi rebutjat reunir-s’hi, aprofitant la seva presència a l’Eurocambra […]

Avatar
Agències 15/01/2019
L'eurodiputat Ivo Vajgl

El portaveu de la plataforma d’eurodiputats pel diàleg UE-Catalunya, l’eslovè Ivo Vajgl, lamenta que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi rebutjat reunir-s’hi, aprofitant la seva presència a l’Eurocambra aquest dimecres. “No crec que sigui la manera en què els demòcrates europeus han de reaccionar si altres demòcrates demanen reunir-se”, ha expressat Vajgl. El parlamentari rebla que Sánchez “ha perdut l’oportunitat d’explicar-se i dir-los per què ha desaparegut la seva voluntat” de trobar una solució per a Catalunya des que és cap de l’executiu. “Ell va prometre resoldre el conflicte per la via política però no ho està fent”, critica Vajgl.

Fonts de la Moncloa van confirmar que el president espanyol no es reuniria amb el grup d’eurodiputats, al·legant que no hi ha espai en l’agenda prevista a Estrasburg. A més, les mateixes fonts apuntaven que l’agenda ja estava tancada quan la plataforma va sol·licitar per carta la reunió. Amb tot, Vajgl no tanca les portes a què la reunió pugui tenir lloc més endavant. En aquest sentit apunta que, aprofitant que alguns dels membres de la plataforma observen el judici de l’1-O al Suprem, hi haurà “possibilitats” que la trobada es faci a Madrid. “Crec que és millor tenir una reunió tard que no no tenir-ne cap”, conclou.

A les portes del judici de l’1-O

Segons argumenta Vajgl, els eurodiputats tenien “bones raons” per intercanviar punts de vista amb Sánchez. “És un tema seriós”, diu sobre el judici de l’1-O que està a punt de començar i que, a parer seu, “danyarà seriosament la imatge d’Espanya com un estat de dret i respecte als drets humans”.

Vajgl admet que veu “difícil” que el procés judicial sigui “just”, ja que considera que és una “venjança política”. A més, explica, els presos -a qui ha visitat recentment- van transmetre-li que “creien que la sentència ja estava escrita”. En aquest context, l’eslovè veu “necessari” que la comunitat internacional, i sobretot la UE, “prengui nota” del procés i hi enviï observadors.

Intervenció de Sánchez al ple

El portaveu de la plataforma dubta que Sánchez faci cap referència directa a Catalunya durant el seu discurs davant el ple de l’Eurocambra dimecres al matí. “Estaria molt sorprès”, admet. Amb tot, no descarta que faci alguna declaració en què “intenti justificar” el procés.

El co-president dels Verds a l’Eurocabra, Philippe Lamberts, també ha parlat sobre la intervenció de Sánchez al ple. Lamberts considera que alliberar els presos polítics “ajudaria al diàleg” amb Catalunya: “No podem demanar a la judicatura el seu alliberament però li asseguro que ho celebraríem amb xampany si ho fessin”, ha respost aquest dimarts el polític ecologista belga preguntat per com reaccionarà la seva formació al discurs del president Pedro Sánchez al Parlament Europeu.

En aquest sentit, Lamberts ha explicat que serà l’altre líder del grup, Ska Keller, qui participarà en el debat parlamentari però ha confirmat que la qüestió del diàleg amb Catalunya “per descomptat apareixerà en la seva intervenció”. “Ja hem dit que aquest és un problema polític que no es resol a través del sistema judicial o policial, sinó amb una negociació”, ha defensat Lamberts. El líder dels Verds ha reconegut que la situació de Sánchez “és fràgil” tant per la falta d’una majoria parlamentària com per les discrepàncies internes entre els socialistes. “El PSOE està dividit sobre aquesta qüestió”, ha afirmat. Tanmateix, ha reivindicat que cal “voluntat política per renovar el diàleg” amb Catalunya.

D’altra banda, Lamberts ha explicat que ell no creu que “la independència sigui la solució” i ha recomanat el federalisme com a via per resoldre el conflicte català. “Per mi seria aquesta la solució si em pregunten”, ha dit.

 

Relacionats