Dimecres, 25 de novembre de 2020 - Edició 853
La República

L’Estat espanyol defensarà l’espoli nazi?

Demà, dilluns, el senador Jon Inarritu d’EH Bildu preguntarà a la comissió de Cultura del Senat sobre la polèmica exposició de ‘Rue st. Honoré, aprés-midi, effet de la pluie’ de […]

Joan Vila i Boix
Joan Vila i Boix 21/10/2018
'Rue st. Honoré, aprés-midi, effet de la pluie' Camile Pisarro, 1897

Demà, dilluns, el senador Jon Inarritu d’EH Bildu preguntarà a la comissió de Cultura del Senat sobre la polèmica exposició de ‘Rue st. Honoré, aprés-midi, effet de la pluie’ de Camille Pissarro al Museu Thyssen de Madrid. L’obra va ser comprada a un preu irrisori a la família jueva Cassirer durant el nazisme, gràcies a la venda van poder fugir d’Alemanya. Després de passar per diferents mans i de creure’s desaparegut, el va acabar comprant el Baró Thyssen el 1976. El 2001 l’hereu de la família Cassirer el va descobrir en una visita ociosa al Museu Thyssen de Madrid. Des de llavors ha estat batallant pel retorn del quadre a la família, ja que va ser espoliat durant el règim nacional-socialista.

El pròxim 4 de desembre, tal com avançava La República, es reobrirà el judici per la propietat del quadre a Pasadena, Califòrnia. El litigi enfronta la família Cassirer (amb l’ajuda d’associacions jueves espanyoles) amb l’Estat espanyol.

El govern central, doncs, haurà de respondre al senador basc, ja que en el judici que començarà el pròxim 4 de desembre no deixarà de defensar en un tribunal californià la validesa de l’espoli nazi. En concret la pregunta vol saber la posició del Gobierno davant del judici del pròxim 4 de desembre a Pasadena.

Relacionats