Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Les xifres augmenten: Catalunya acull més d’un centenar d’ucraïnesos en albergs

Yaroslav Barakhov: “El meu cor està amb Ucraïna, però no vull tornar-hi”

Redacció 28/02/2022
La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, es reuneix amb la quinzena d'ucraïnesos que acull l'Alberg de Vic des de diumenge | ACN

El Govern ha posat al servei de la ciutadania ucraïnesa albergs per poder-los acollir. 124 persones han demanat utilitzar aquests equipaments els pròxims dies. El perfil és de persones que feien turisme a Catalunya, però que a hores d’ara els és impossible retornar al seu país a causa de la invasió russa.

Catalunya ha decidit posar a la disposició la xarxa d’albergs juvenils Xanascat, que ha permès oferir allotjament a més d’un centenar d’ucraïnesos, segons ha avançat la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, a través de Twitter. Concretament, la Generalitat ha reallotjat 18 persones: 49 la nit de dissabte a diumenge i 69 la nit de diumenge a dilluns. S’ha fet a diferents albergs de Catalunya ubicats a Vic (Osona), Comaruga (Vendrell) i Espluga de Francolí (Conca de Barberà). A Barcelona n’hi ha un, concretament situat al barri de Gràcia; des que va començar la guerra, aquest s’ha buidat perquè tingui l’exclusiva funció d’acollir a ciutadans ucraïnesos; però encara no ha entrat en funcionament.

L’alberg de Vic espera acollir una trentena de persones

L’alberg de Vic acull una quinzena d’ucraïnesos des de diumenge. Es tracta de ciutadans a qui l’inici de la guerra els ha agafat a Catalunya de vacances. És el cas de Yaroslav Barakhov, que amb la seva parella demà ja havien d’agafar el vol de tornada. El jove ha explicat que ara no sap massa què fer, però té clar que tornar és “molt perillós”. “El meu cor està amb Ucraïna, però no vull tornar a Ucraïna”, ha dit amb pena. Té un germà a Kíev que viu en un pàrquing amb la família per refugiar-se de la situació i la seva mare, que viu al sud del país, no vol deixar casa seva. A banda de la quinzena d’ucraïnesos que han arribat, se n’espera una quinzena més. En total, els albergs catalans preveuen acollir 134 persones en la mateixa situació.