Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Les vacunes de Moderna fabricades a Espanya per Rovi, bloquejades a Japó

Les autoritats nipones van bloquejar 1,63 milions de dosis per precaució. S’ha descobert que el medicament conté acer inoxidable, se suposa que d’un defecte en el procés de fabricació

Redacció 04/09/2021

Les vacunes de Moderna fabricades a Espanya presenten un defecte que ha obligat a bloquejar-les. Així, 1,63 milions han estat objecte d’investigació per precaució. Japó va ser el comprador d’aquest medicament i va detectar aquesta anomalia després que observés que hi havia “partícules estranyes” en 39 vials que havien d’administrar-se en diferents punts del país nipó.

Totes les alarmes han saltat en detectar “partícules d’acer inoxidable” en la vacuna, que se suposa que procedeixen d’un error en la cadena de muntatge. Així, ha calgut modificar temporalment el pla de vacunació i prescindir d’aquestes vacunes mentre s’esclareix l’estat d’aquest medicament.

La farmacèutica Rovi, encarregada de produir i envasar el vaccí, han afirmat que “no suposa cap risc des del punt de vista mèdic”, tot i que han reconegut que podria provocar “una reacció local en el múscul”, però consideren poc probable que tingui altres reaccions adverses. Són unes conclusions que permeten que aquestes vacunes es puguin usar, però que ja han despertat la desconfiança entre la població japonesa.

L’informe encarregat pel govern nipó i que va desenvolupar una empresa nord-americana, va demanar que es bloquegés 1,63 milions de dosis amb “substàncies estranyes”. Les autoritats nipones segueixen investigant la defunció de dues persones que van morir amb posterioritat a la vacunació d’un dels tres lots amb partícules d’acer, i prova d’esbrinar si la injecció de la vaccina va ser, o no, la causa dels decessos.