Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

Les reaccions a la sortida de Collboni del govern municipal de Barcelona per electoralisme: “Irresponsable”

Els comuns, ERC i la CUP Barcelona acusen Collboni de ser “irresponsable”, mentre el socialista manté que ha pres la decisió “per responsabilitat i respecte institucional”

Maria Garcia 23/01/2023
El primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni

Jaume Collboni, el primer tinent d’alcalde i regidor de l’Ajuntament de Barcelona, ha comunicat el matí d’aquest dilluns, 23 de gener, que abandonava el govern municipal d’Ada Colau per tal de centrar-se en la campanya electoral i en les eleccions del pròxim mes de maig. Una decisió que els que fins ara eren els socis de govern al consistori, els comuns, han criticat, i que tampoc ha estat ben vista des de l’oposició d’ERC i la CUP Barcelona. Amb tot, els grups municipals apel·len a la responsabilitat, assegurant que Collboni, amb la decisió d’abandonar el projecte, no n’ha demostrat cap. Collboni, tanmateix, ha respost les crítiques “amb un somriure i una crida a la calma”, mantenint que la seva decisió és “responsable” i que “respecta la institució”.

El cap de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona i l’alcaldable d’ERC a la ciutat, Ernest Maragall, ha estat el primer en carregar contra la decisió de Jaume Collboni de deixar el càrrec per centrar-e en la cursa electoral. Tal com ha expressat a SER Catalunya, la decisió de Collboni és “una manera desesperada d’intentar treure’s de sobre les responsabilitats que ha compartit en aquests 4 anys”. En la mateixa intervenció, Maragall ha afirmat que la renúncia del socialista “sembla molt clar una necessitat d’afirmar la seva distància d’allò que ha construït i decidit ell mateix” des del govern de coalició entre socialistes i comuns.

Els comuns veuen “una mica irresponsable” el moviment de Collboni, i qüestionen que l’encara primer tinent d’alcalde Jaume Collboni deixi el consistori barceloní a 4 mesos pels comicis locals, tal com ha manifestat aquest dilluns el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, poc després que s’hagi fet pública la decisió del candidat del PSC. El sisè tinent d’alcalde, Jordi Martí, també ha criticat Collboni, acusant-lo de ser irresponsable i poc creïble: “Que un primer tinent abandoni el govern de Barcelona per fer campanya contra el govern del qual ha format part quatre anys és irresponsable i poc creïble”, ha piulat Martí. El regidor dels comuns ha vinculat la decisió del socialista als resultats de l’última enquesta publicada en relació amb les eleccions municipals. “Els nervis de la darrera enquesta publicada juguen males passades”, ha afegit.

La CUP Barcelona ha criticat durament la decisió del socialista, assegurant que la sortida de Jaume Collboni de l’Ajuntament és “una escenificació programada i acordada dels qui juguen com a trilers amb els períodes electorals i les responsabilitats institucionals”. Així ho han expressat a través de Twitter, on han conclòs el missatge reblant que “aquesta no és la ciutat” que volen.

El PP també ha carregat contra Collboni, titllant la seva decisió d'”egoista”: “Collboni és corresponsable de totes les males polítiques de Colau durant aquesta legislatura i la seva sortida del govern és per egoisme i no té en compte el bé de la ciutat”, han reblat en un comunicat.

Jaume Collboni, per la seva banda, en ser preguntat durant la roda de premsa per la resposta que donaria a Maragall i els comuns, ha mantingut que “respondria amb un somriure” i amb una “crida a la calma”. El socialista candidat a l’alcaldia de Barcelona ha evitat entrar en un terreny fanganós i, com ha fet durant tota la compareixença, ha assegurat que ha pres la decisió “per responsabilitat i respecte institucional”, amb l’objectiu de “desenvolupar el projecte i garantir el funcionament ordinari del govern municipal”, tot el contrari del que l’acusen els grups municipals. “Obrir una nova etapa requereix energia i dedicació, i el més responsable és fer aquest pas, per poder comunciar, explicar i construir aquesta nova etapa”, ha conclòs.