Dimarts, 6 de desembre de 2022 - Edició 1594
La República

L’enquesta d’El Periódico que sembla feta només als seus lectors

Presenta el socialista Salvador Illa com el president preferit, 10 punts per sobre de Borràs

Redacció 08/01/2021

El diputat d’Euskal Herria Bildu al Congreso, Jon Iñarritu, es pregunta a les xarxes si el sondeig que publica avui El Periódico s’ha fet entre els electors del diari. I és que difereix força dels publicats fins ara per altres mitjans i sobrevalora clarament el candidat socialista, Salvador Illa. Per molt que la jugada del canvi de cap de llista d’Iceta per Illa hagi tingut un cop d’efecte en la intenció de vot salta a la vista que hi hagut treball de cuina per maquillar la percepció que tenen els catalans sobre l’actual ministre de Sanitat.

Aquesta part de l’enquesta -la que es publica avui encara no fa referència a percentatges de vot i forquilles d’escons- pregunta per les preferències com a futur president de la Generalitat i Salvador Illa, seria amb diferència, el preferit: amb un 24,4% de respostes al seu favor. El seguirien Laura Borràs, amb un 14,4%, Pere Aragonès, amb un 13,6, mentre que la resta de candidats no superen el 3,5%. L’enquesta recull que Illa és el preferit pel 59% dels que el 2017 van votar el PSC però també per un 48% dels coumns, un 13% dels d’ERC, un 33% dels del PP i un 31% dels de Cs. Per contra Borràs és la preferida dels antics votants de Junts, un 14% dels d’ERC i un 18% dels de la CUP. Aragonès, en canvi, només és el preferit del 35% dels votants d’ERC, el 5% dels del PSC, un 11% deels de la CUP, un 11% dels comuns i fins i tot un 1,6% dels de ciutadans.

Pel que fa a la valoració dels líders aquestes serien les notes: Aragonès i Illa comparteixen el primer lloc amb un 5,1; Laura Borràs i Sabater empaten amb un 5 pelat, i les segueixen Jéssica Albiach, amb un 4,8; Àngels Chacón, amb un 4,5; Puigdemont, amb un 4,3; Alejandro Fernández, amb un 2’9; Ignacio Garriga, amb un 2,7: i Carlos Carrizosa, amb un 2,4.

Els votants de Junts valoren millor Sabater que Aragonès. Els de la CUP suspenen el candidat d’ERC i aproven els de Junts, mentre que els d’Esquerra donen als quatre aspirants independentistes notes molt similars. Entre els electors no independentistes, Illa és el més ben valorat i l’únic que aprova. Obté un 6,1 entre els votants dels comuns (tres dècimes més fins i tot que Albiach) i un 5,2 entre els d’ERC.