Dijous, 8 de desembre de 2022 - Edició 1596
La República

Laura Borràs assegura que no va fraccionar contractes quan dirigia l’ILC

La portaveu de JxCat creu que “no hi ha alternativa al diàleg”, però ha afegit que aquest ha de ser “de veritat”.

Agències 14/02/2020
La diputada al Congrés Laura Borràs durant la roda de premsa posterior a la reunió de JxCat a Brussel·les, el 9 de desembre del 2019. (Horitzontal)

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha assegurat que no va fraccionar contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. En una entrevista a l”Ara’, ha explicat que va decidir no declarar voluntàriament al Suprem perquè era un “parany per intentar blanquejar unes diligències que no s’haurien hagut de produir mai”, en referència a les del jutjat d’instrucció número 9. Borràs ha insistit que la jutgessa no era competent per investigar-la i que s’ha produït una situació de “múltiple vulneració dels seus drets”. Al seu parer, aquesta investigació “està feta perquè afecti” el seu rol polític. Sobre el procés, ha opinat que “no hi ha alternativa al diàleg”, però ha afegit que aquest ha de ser “de veritat”.

“Aquí hem trobat una persona que seria fantàstic que pogués ser culpable. Anem a veure quins delictes li trobem”. Així ha resumit Borràs la causa contra ella per fraccionament de contractes. La portaveu de JxCat ha remarcat que el Festival Internacional de Poesia i la celebració de l’Any Bertrana són objectes diferents, i per això és lògic que hi hagués contractes diferents.

 

Sobre els correus electrònics que suposadament va escriure a la persona beneficiària dels contractes, Borràs ha subratllat que “és inaudit veure publicades” certes coses quan els seus advocats “han denunciat trencament de cadenes de custòdia”. “Veus informacions que apareixes tu i tu no reconeixes res del que s’està dient”, ha afegit.

 

També ha aprofitat per remarcar que el magistrat que ha acceptat a tràmit el procediment al Suprem és Manuel Marchena, i que el fiscal que ho porta és Javier Zaragoza. També ha destacat que la primera vegada que se l’anomena en el procediment es recorda que és una “coneguda independentista”.

Després que hagi rebutjat declarar voluntàriament, el Suprem haurà de demanar un suplicatori al Congrés.

Pel que fa al procés i a la negociació amb l’Estat, Borràs ha opinat que “no hi ha alternativa al diàleg”, però ha advertit que ha de ser un “diàleg de veritat”. “No parlem d’infraestructures, d’incompliments, de retorn de l’IVA, sinó de l’extraordinària anormalitat de tenir presos i represaliats”. “El que s’ha de parlar és d’això”, ha insistit. Per a la resta de coses, ha dit, hi ha altres mecanismes, però per anar a dialogar “s’hi ha d’anar sabent quin valor es dona al diàleg”.

Pel que fa a les llistes del seu espai en les properes eleccions al Parlament, Borràs no ha volgut entrar sobre el paper que ha de tenir ella o l’expresident Carles Puigdemont. “Puigdemont és Messi i la resta estem a la seva disposició”, ha apuntat.