Edició 1893

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de octubre del 2023
Edició 1893

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de octubre del 2023

Laura Borràs alliçona el president del Senado i li recorda que és la cambra de representació territorial

|

- Publicitat -

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha lamentat davant del president del Senado, Ander Gil, que la cambra alta “no ha sabut o no ha pogut” desenvolupar la funció de cambra de representació territorial. “De vegades ha quedat reduïda només a una cambra de control al Congreso”, ha afegit. Borràs també ha denunciat “l’alt grau d’ingerència judicial” que “amenaça” la independència de les institucions parlamentàries. Per la seva banda, Gil ha manifestat que vol promoure un acord per “reforçar” l’ús del català al Senat. I ha acabat el seu discurs amb unes paraules en català en favor de la cooperació i del diàleg entre territoris i institucions.

Publicitat

Segons Borràs, l’activitat del Parlament està supervisada “amb un excés de zel preventiu” des de les instàncies “que haurien d’actuar com a garants”. I ha afegit que es tracta d’una “actuació preventiva” que s’ha instal·lat en els últims temps i que no es pot acceptar. “La democràcia sòlida s’ha de basar en la inviolabilitat de les cambres, sense cap coacció. La democràcia no pot ser gradual, per definició ha de ser plena”, ha afegit.

La presidenta del Parlament també ha fet referència a l’aplicació del 155 l’any 2017 tot retraient l’anul·lació de l’autogovern que va suposar. Segons ha explicat, el president del Senado li ha respost que ara hi ha un altre moment basat en el “respecte ple a la inviolabilitat de les cambres parlamentàries”.

Per la seva banda, Gil ha explicat que la visita al Parlament s’emmarca en una ronda de visites per les comunitats autònomes. Catalunya és la segona després d’Euskadi. I, segons el president del Senado, s’està seguint un estricte ordre segons l’aprovació dels estatuts d’autonomia. L’objectiu, ha explicat, és “promoure el diàleg interterritorial” i ha afegit que han de ser institucions “útils” que dialoguin entre elles.

Et pot interessar  Borràs nega que Junts tingui una nova estratègia: "Amnistia com a punt d'inici i autodeterminació com a punt final"

En aquest context, Gil ha afirmat que hi ha coses que es poden desenvolupar i ha citat, com a exemple, una matèria “sensible” com l’ús de les llengües oficials a la cambra alta. Un aspecte que, segons ha dit, vol “reforçar i protegir”. Gil ha assegurat que després de la visita al Parlament té previst reunir-se amb una institució de la llengua catalana amb l’objectiu de “promoure” un acord per reforçar l’ús del català al Senat.

El president del Senat ha estat rebut amb tots els honors per la presidenta Borràs, que ha baixat fins a la porta principal del Parlament a rebre’l. Gil ha escrit un text en el llibre d’honor del Parlament i s’han intercanviat regals. Borràs li ha fet entrega d’una senyera i d’un disc de música amb l’himne dels Segadors i el president del Senat li ha regalat una capseta de maquillatge que amaga un exemplar de la Constitució del 1812. En acabar els dos presidents s’han dirigit a l’hemicicle. La vicepresidenta segona, Assumpta Escarp; el secretari primer, Ferran Pedret; i la secretària segona, Aurora Madaula, han acompanyat Borràs durant la visita del president del Senat. En canvi, no hi ha participat ni els membres d’ERC ni de la CUP que formen part de la Mesa del Parlament.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió