Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023
Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023

L’Audiència Nacional condemna el Ministeri de Justícia a indemnitzar l’empresari andorrà Joan Besolí, empresonat i absolt amb Sandro Rosell

Va passar gairebé dos anys en presó preventiva del 2017 al 2019 i reclamava 4,6 milions d'euros

|

- Publicitat -

L’Audiència Nacional ha condemnat el Ministeri de Justícia a indemnitzar amb 70.000 euros l’empresari andorrà Joan Besolí pels gairebé dos anys de presó preventiva patits juntament amb l’expresident del Barça Sandro Rosell per la investigació per corrupció al Brasil. Besolí i Rosell van ser arrestats el maig del 2017 i alliberats el febrer del 2019, durant el judici a l’Audiència Nacional, que els va acabar absolent.

Publicitat

Besolí demanava 4,6 milions d’euros d’indemnització, però la sala contenciosa-administrativa de l’AN només n’admet una petita part. Rosell està pendent de la seva reclamació pel mateix motiu.

Besolí va ser arrestat el 23 de maig del 2017 i dos dies després va ingressar a la presó madrilenya de Soto del Real per ordre de la magistrada de l’Audiència Nacional Carmen Lamela. Tot i les 12 peticions de llibertat provisional presentades pels seus advocats, Besolí va passar 645 dies a presó, fins el judici del febrer del 2019, que va acabar amb la seva absolució i la de Rosell. Besolí i Rosell van ser excarcerats només dos dies després d’iniciar-se el judici, sense fiança ni cap altra mesura cautelar.

Poc després Besolí i Rosell van demanar una indemnització, que la llei preveu per als absolts que han estat en presó preventiva, però el Ministeri de Justícia va rebutjar la reclamació de responsabilitat patrimonial.

L’acusació particular de Besolí recordava que la presó provisional va provocar-li un perjudici important a la seva reputació, considerant que era un reconegut empresari al país pirinenc i que allà la notícia va tenir molt ressò mediàtic. També recordava que un dels tres fills de Besolí va patir un greu accident laboral que el va deixar paraplègic dues setmanes abans de la detenció del seu pare.

Et pot interessar  Òmnium acusa l'Audiència Nacional d'inventar-se causes contra l'independentisme

La resta de la indemnització la justifica per les despeses legals i de desplaçament dels seus familiars per visitar-lo a presó, així com el lucre cessant de la seva activitat com a empresari, uns 200.000 euros anuals. Tot això suma uns 2,1 milions d’euros, que, amb els interessos legals de demora pujarien a 4,6 milions d’euros.

L’Advocacia de l’Estat va respondre que Besolí no tenia dret a cap indemnització perquè no hi havia hagut cap error judicial. No obstant, obria la possibilitat a una indemnització per danys morals de 20.000 euros, però la negava rotundament per danys materials.

La sentència conclou que Besolí va patir depressió moderada i estrès posttraumàtic derivats de la presó, que mereix una indemnització d’uns 70.000 euros, però descarta cap altre tipus d’indemnització per perjudicis econòmics derivats de l’abandonament de l’àmbit laboral, les costes dels advocats o els desplaçaments dels familiars.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió