Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

L’Audiència de Barcelona ordena reobrir una causa sobre les càrregues policials de l’1-O

L’Audiència de Barcelona ha ordenat reobrir la causa sobre les càrregues policials a la Fundació Trinijove de Barcelona durant el referèndum de l’1 d’octubre. El jutjat d’instrucció número 7 havia […]

Agències 24/04/2019
Imatge d'una càrrega de la policia espanyola

L’Audiència de Barcelona ha ordenat reobrir la causa sobre les càrregues policials a la Fundació Trinijove de Barcelona durant el referèndum de l’1 d’octubre. El jutjat d’instrucció número 7 havia acordat l’arxiu provisional d’aquesta peça separada, però tant l’Ajuntament de Barcelona com la Generalitat havien recorregut. En la seva interlocutòria, el tribunal es pronuncia de forma general i rebutja arxivar investigacions sobre centres concrets fins que s’acordi des de la peça principal i s’aclareixin les ordres dels comandaments. “Aquesta investigació no pot ser parcial, limitat a cada centre, sinó global”, argumenta la magistrada, que creu que les peces sobre cada centre de votació no es poden tramitar de forma independent.

La magistrada considera correcta la decisió d’obrir peces separades per a cada centre de votació on s’haurien produït lesions, però remarca que “això no significa que cadascuna de les peces pugui tramitar-se de forma independent i desconeixent allò instruït en la peça principal, on consten aportats informes de l’actuació global, de la intervenció de cadascun dels operatius, de les ordres concretes rebudes, etcètera”.

La investigació, insisteix, “no pot ser parcial, limitada a cada centre, sinó global, donat que l’anàlisi de les ordres donades pels responsables de l’operatiu conjunt i de cadascun dels suboperatius i l’execució de les mateixes permetran posar en evidència si els fets revesteixen o no caràcters de delicte”.

A més, també destaca la particularitat de la Fundació Privada Trinijove, que no és un centre públic. És a la peça principal, segons la interlocutòria, on s’haurà de dilucidar si s’ha d’equiparar l’actuació policial als edificis de titularitat pública amb la que es va registrar a centres privats com aquest.

Asens vol asseure els responsables polítics i policials a la banqueta dels acusats

El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania de Barcelona, Jaume Asens, ha celebrat des de Twitter que s’hagi reobert aquesta causa, però també que la magistrada vulgui aclarir quines ordres es van donar des dels comandaments. “Fa mesos que ho denunciem: darrere dels agents imputats hi ha comandaments que tenen responsabilitat penal sobre els fets”, ha apuntat Asens.

Al seu parar, aquesta resolució és una “gran notícia” per a les desenes de veïns ferits que han vist com les seves investigacions es van tancar en fals, ja que la magistrada creu que no es pot tancar cap peça separada fins que així s’acordi des de la causa principal, que és on s’hauran d’analitzar les ordres dels comandaments. Segons Asens, ara s’haurien de reobrir totes les peces arxivades i que els màxims responsables policials i polítics de l’operatiu “seguin a la banqueta dels acusats”.

El també candidat d’En Comú Podem a les eleccions espanyoles ha constatat que totes les intervencions policials a les escoles van seguir un mateix patró, que era “buscar la màxima contundència per generar pànic entre els votants”. “Cal que els màxims responsables d’aquesta repressió planificada donin explicacions al jutjat”, ha reblat.

Asens ha avisat que l’Ajuntament seguirà treballant per aclarir els fets tot i que des de l’Advocacia de l’Estat i des de fiscalia es pretengui expulsar el consistori de la causa.