Dissabte, 24 d'octubre de 2020 - Edició 821
La República

L’assistent virtual d’Apple parlarà en català

La multinacional americana ha fet pública una oferta laboral per contractar un analista i incloure el català a Siri

Àlex Huguet
Àlex Huguet 29/09/2020

Aquest dimarts Apple ha publicat ofertes laborals per incloure analistes a Siri en diferents llengües, una de les quals és el català. Per tant, que en els seus dispositius l’assistent de veu Siri parli en català cada cop és més a prop.

Segons l’InformeCat 2020, cap dels 32 assistents de veu del mercat parla català i, si Apple fa aquest pas, Siri serà el primer assistent de veu del mercat a fer-ho. La incorporació del català a l’assistent de veu d’Apple donaria resposta a les necessitats lingüístiques dels usuaris catalanoparlants d’aparells com l’iPhone o l’iPad, d’acord amb una de les peticions que fa temps que la Plataforma per la Llengua ha sol·licitat a l’empresa. A més, l’assistent Siri en català faria també possible que Apple CarPlay es configurés també en aquesta llengua, ja que utilitza el sistema de reconeixement i parla de veu Siri.

Apple també ha millorat aquest setembre el seu programari. La nova versió d’iOS inclou llistes de música íntegrament en català i Apple TV ja disposa de tota la seva interfície en la nostra llengua. Això la fa, juntament amb Filmincat, l’única plataforma de vídeo mínimament sensible a la nostra llengua.

La Plataforma per la Llengua és molt activa en l’àmbit de la normalització i incorporació del català a la tecnologia. Des del 2009 lluita perquè Apple inclogui el català en totes les seves creacions i, l’any 2018, ja va reclamar que Siri parlés també en català obtenint com a resposta que la companyia californiana no tenia cap intenció d’incloure’l. Ara, però, les gestions mantingudes, amb el suport de la Generalitat, sembla que vagin donant fruits, vista aquesta oferta laboral que demana uns requisits relacionats amb el domini de la llengua catalana, coneixements lingüístics i culturals i habilitats analítiques per poder avaluar respostes.

Relacionats