Dimarts, 20 d'octubre de 2020 - Edició 817
La República

L’Arxiu Nacional de Catalunya matisa que la foto de Lorca i Xirgu no és inèdita

L’Arxiu Nacional de Catalunya ha puntualitzat aquest dimarts que la fotografia on apareix el poeta Federico García Lorca amb l’actriu Margarida Xirgu presa per Josep Brangulí no és inèdita, com […]

Avatar
Agències 21/08/2018
Arxiu Nacional de Catalunya

L’Arxiu Nacional de Catalunya ha puntualitzat aquest dimarts que la fotografia on apareix el poeta Federico García Lorca amb l’actriu Margarida Xirgu presa per Josep Brangulí no és inèdita, com indicaven aquest dilluns informacions publicades per alguns mitjans.

La imatge forma part de les més de sis milions i mig de fotografies que guarda l’arxiu, i el fons Brangulí en la qual està inclosa conserva un retall de premsa del diari ‘L’Instant’, que la va publicar el 13 de setembre de 1935, ha explicat en un comunicat la Conselleria de Cultura de la Generalitat.

En la instantània, Xirgu i Lorca apareixen al costat del dramaturg Cipriano Rivas Cherif a Ràdio Associació de Catalunya, a Barcelona, i al retall original, a mà, hi consta escrit ’13 setembre 31′ (en català).

Arran de la informació apareguda a la xarxa, que assegurava que la fotografia era inèdita i estava “mal catalogada”, l’arxiu ha esmenat i ampliat la descripció de la fotografia, coincidint també aquest any amb el 120 aniversari del naixement del poeta (1898) i el 82 del seu afusellament (18 d’agost de 1936).

Segona República 

El fons Brangulí reuneix creacions del fotoperiodista Josep Brangulí i els seus fills, Joaquim i Xavier, segons figura en l’arxiu, que ha destacat que els reporters van treballar per Ràdio Associació durant la Segona República.

Fa deu anys que les imatges i les descripcions d’aquest fons són consultables a través del buscador de l’arxiu, com les prop de 280.000 imatges de fons fotogràfics de l’arxiu que són accessibles a través del buscador ‘Arxius en línia’.

La difusió d’imatges i les seves descripcions a la xarxa permeten als usuaris detectar possibles errors o ampliar dades: “És habitual que els usuaris dirigeixin comentaris sobre descripcions als arxius”, sovint per correu electrònic, després del que els tècnics validen les fonts d’informació i, si és necessari, corregeixen o amplien la catalogació.

Relacionats