Dissabte, 24 de setembre de 2022 - Edició 1521
La República

L’ANC replica a Junqueras i Sànchez que l’1-O obliga a una declaració d’independència “efectiva” com més aviat millor

L’entitat avisa que renunciar a la unilateralitat en el marc de l’estat espanyol és “renunciar a la independència”

Redacció 12/06/2021
Pla mitjà de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, amb els braços oberts davant del Parlament el 12 d'abril del 2021 (horitzontal)

L’ANC ha replicat tant al president d’ERC, Oriol Junqueras, com al secretari general de Junts, Jordi Sànchez, que l’1-O obliga a fer una declaració d’independència “efectiva” com més aviat millor. En un comunicat, l’entitat també avisa que renunciar a la unilateralitat per exercir el dret d’autodeterminació en el marc de l’estat espanyol és “renunciar a la independència”. D’aquesta manera l’entitat independentista es pronuncia després que Junqueras hagi aparcat la via unilateral i Sànchez digués que l’1-O va ser concebut més per forçar una negociació amb l’Estat que no pas declarar de manera efectiva la independència. L’ANC afirma que les seves bases es van abocar per fer possible l’1-O des de la convicció que el referèndum seria vinculant.

En el comunicat, l’ANC diu que l’experiència demostra que les vies de negociació amb l’Estat són vies abocades al “fracàs”. I posa d’exemple quan a l’octubre del 2017 es va deixar en suspens la declaració d’independència apel·lant al diàleg amb l’Estat. Com a resposta, segons l’entitat, l’estat espanyol va activar el 155 i va empresonar els presidents de l’ANC i Òmnium.

 

Després de l’encreuament de cartes d’aquesta setmana entre Junqueras i Sànchez, l’ANC es reafirma en el mandat expressat per la ciutadania a l’1-O que, segons diu, “obliga a fer una declaració d’independència efectiva al més aviat possible”, sense fixar terminis.

 

Per això, l’Assemblea assegura que es conjura a “tornar a exercir de catalitzador” del moviment popular perquè aquest recuperi l’agenda del moviment. Segons l’entitat, s’ha de preparar el país per a un “nou moment de desbordament unilateral” que culmini el procés d’autodeterminació amb una declaració d’independència “efectiva”.

 

L’ANC conclou que “les setmanes i mesos que venen seran clau per avançar de manera efectiva i evitar l’operació d’Estat que pretén acabar amb els anhels independentistes”.