Dissabte, 28 de Març de 2020 - Edició 611
La República

L’ANC ho té clar: ‘No’ a l’acord del PSOE i Podemos perquè els comuns han “comprat el relat del 155”

El pacte titlla de “prioritat” del Gobierno “garantitzar la convivència i la normalització de la vida política” a Catalunya i parla de “diàleg sempre dins la Constitució”

Redacció
Redacció 12/11/2019
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzzie

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el de Podemos, Pablo Iglesias, han signat aquest dimarts al Congrés un preacord per a un govern de coalició i buscaran ara nous suports per aconseguir la majoria parlamentària. Tots dos han comparegut plegats per signar el document que desbloqueja la formació de govern, però que no resol quina serà la composició. Segons han explicat, aquesta qüestió es debatrà després de la investidura.

En declaracions durant l’acte, Iglesias ha promès lleialtat i ha apuntat que aquest ha de ser un govern que “treballi pel diàleg per resoldre la crisi territorial i per la justícia social com a millor vacuna contra l’extrema dreta”. Sobre Catalunya, més concretament, l’acord titlla de “prioritat” del Gobierno “garantitzar la convivència i la normalització de la vida política” i parla de “diàleg sempre dins la Constitució”. “Garantitzarem la igualtat entre tots els espanyols”, conclou.

Unes paraules que no han agradat a la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzzie, que ja ha demanat el ‘No’ a l’acord. “Ja no és que no es reconegui el dret d’autodeterminació, és que ‘En Comú Podem’ ha comprat el relat del bloc del 155 del problema de convivència i diàleg dins de Catalunya”, ha dit.

Cs avança que no donarà suport al govern de coalició del PSOE i Podemos

D’altra banda, Ciudadanos ha fet públic un comunicat de reacció a l’acord de govern de coalició signat entre els líders del PSOE i de Podemos, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. La formació taronja apel·la a la “responsabilitat” del PSOE i del PP per “arribar a un acord moderat i constitucionalista” amb Cs basat en “pactes d’Estat bons per al nostre país”. En aquest marc, avança que “no pot donar suport” al govern de Sánchez i Iglesias: “és nefast i contrari als interessos de la majoria dels espanyols”. “Fa dos dies (Sánchez) no podia dormir per Podemos, i ara se’n van a viure junts”, conclou el comunicat. El ‘no’ de Ciutadans és rellevant per als comptes del PSOE, que contemplava els seus 10 vots com a alternativa a una investidura que no depengui dels independentistes.

Relacionats