Dimecres, 16 d'Octubre de 2019 - Edició 447
La República

L’ANC crida a preparar-se per a un “embat unilateral” que ha de ser “el definitiu”

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha fet una crida aquest dimarts de Sant Jordi a preparar-se per a un nou “embat unilateral” com el referèndum de l’1-O. Segons ha […]

Avatar
Agències 23/04/2019
La presidenta de l'ANC, Elisenza Paluzie, amb el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, després de dipositar una rosa groga al mural de l'entitat

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha fet una crida aquest dimarts de Sant Jordi a preparar-se per a un nou “embat unilateral” com el referèndum de l’1-O. Segons ha defensat la presidenta de l’entitat, el nou punt d’inflexió ha de ser “el definitiu” que porti els catalans “a la independència del país”. Elizenda Paluzie sosté que és necessari tornar a situar la independència al centre del debat i aposta per fer-ho amb la promoció de campanyes de consum estratègic, l’aposta pels sindicats nacionals o el suport als candidats nacionalistes a les cambres de comerç. “Hem d’ocupar tots els espais de poder que tenim”, ha destacat la màxima responsable de l’ANC.

Paluzie considera que cal tornar a fer central el debat sobre la independència, “perquè és la independència de Catalunya qui donarà la llibertat als presos i exiliats”. Per a preparar-se per aquesta independència, Paluzie ha dit que cal “enfortir-se” i “apoderar” la societat civil “per l’embat que tornarà a venir”, un embat que serà “el definitiu”, ha assegurat. Segons ella, és clau preparar-se per a la desconnexió “i no haver de dependre d’aquelles empreses que en moments decisius participen de les campanyes de pressió dels poders polítics espanyols”.

En aquest sentit, l’ANC ha volgut aprofitar l’acte de la diada de Sant Jordi per donar suport als candidats independentistes a les cambres de comerç que el mes de maig concorren a les eleccions d’aquest òrgan. “És des d’una concepció de no deixar espais de poder als altres que ens enfortirem i estarem preparats pel proper embat”, ha afegit. Un dels candidats a ocupar un càrrec dins la Cambra de Comerç és l’actor i empresari Joel Joan. Joan ha defensat que “cal anar assumint responsabilitats al país i no deixar-les en mans alienes”. Per un altre dels candidats, Joan Canadell, quan arribi el nou embat “l’objectiu és que la cambra sigui una veritable eina de país i una veritable estructura d’estat”.

“No vindrà ningú a dir: sí, independitzeu-vos”

D’altra banda, Paluzie, ha afegit que tot i que el judici s’ha d’utilitzar com una eina de denúncia, ningú donarà la independència. “La independència ens l’hem de guanyar nosaltres”, ha reblat en referència al discurs institucional del president de la Generalitat, Quim Torra, amb motiu de Sant Jordi en el què ha tornat a apel·lar a la mediació internacional. “Tornem a posar-nos en marxa. Sortim del victimisme i del lament. És la independència que ens alliberarà. Per tenir la independència hi ha moltes coses que depenen de nosaltres i que ens preparen per a aquest embat”, ha defensat.

Preguntada pel debat electoral a TVE entre els candidats de PSOE, PP, Cs i Podem, Paluzie l’ha considerat una evidència que l’estat espanyol “no tolera la diferència i la plurinacionalitat”, en referència a l’absència de candidats de partits catalans. Així mateix, ha retret que en el debat s’utilitzés la independència políticament en benefici dels seus interessos electorals. En aquest sentit, ha considerat “trist” que hi hagi un Estat que no evoluciona en la concepció plurinacional i que segueixi “en la negació del conflicte polític”. Paluzie ha conclòs que Catalunya acabarà vencent “democràticament”.

Relacionats