Diumenge, 18 d'abril de 2021 - Edició 997
La República

L’Ajuntament de Tarragona va pagar més de 60.000 euros per la defensa d’investigats per Inipro, segons la CUP

Uns 12.000 euros corresponen a l’exalcalde Ballesteros i 14.500 a l’exportaveu socialista, Begoña Floria

Avatar
Agències 29/08/2019
L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros

L’Ajuntament de Tarragona va pagar 60.137 euros entre el 2015 i el 2018 per sufragar les despeses de la defensa jurídica de diferents càrrecs polítics, treballadors i funcionaris investigats en el cas Inipro. Així ho ha denunciat aquest dijous el grup municipal de la CUP, que alhora exerceix l’acusació popular en el cas. “És l’ajuntament qui hauria d’haver actuat com a acusació, en lloc de ser nosaltres qui ho haguem hagut de fer. És del tot vergonyós que, a sobre, l’administració pública hagi sufragat les despeses de les defenses”, han criticat els anticapitalistes. Segons la CUP, hi ha factures de 12.100 euros que corresponen a la defensa de l’exalcalde Ballesteros i de 14.520 euros que són de la defensa de l’exportaveu del PSC, Begoña Floria.

Segons els anticapitalistes, la despesa pública també inclou la defensa de l’excap de gabinet de Ballesteros, Gustavo Cuadrado, amb una factura de 6.050 euros. La CUP recorda que Cuadrado “va presentar la seva dimissió el 26 d’octubre de 2015, coincidint amb la detenció de l’exgerent de l’IMSST Antonio Muñoz, a qui també va ser pagada una factura de 5.445 euros per a la seva defensa”.

En el comunicat, la CUP ha agraït al regidor d’Economia, Jordi Fortuny, que hagi facilitat aquestes dades, atès que l’estiu del 2016 asseguren que no van obtenir resposta del govern socialista. La formació confia que l’actual govern d’ERC i En Comú Podem aclareixi “qui va autoritzar el pagament d’aquestes factures i en base a quin acord de govern o conveni ho va fer”.

Alhora, els anticapitalistes han emplaçat el govern actual a reclamar el retorn d’aquestes quantitats. “En un cas de corrupció com és Inipro aquestes factures s’haurien d’haver abonat per part de les persones investigades i, només en cas d’arxiu de la causa o d’absolució, es podria haver requerit amb posterioritat que l’Ajuntament es fes càrrec de les despeses”, recull la nota.

Una quinzena d’investigats

Actualment s’està a l’espera que l’Audiència de Tarragona dicti l’obertura de judici oral. El cas gira sobre el contracte subscrit l’any 2010 entre l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) i l’empresa Inipro, i que es va prorrogar al marge de la normativa de contractació durant els anys 2011 i 2012. Oficialment, el contracte tenia com a objectiu la intervenció i potenciació de l’associacionisme de població immigrant però, segons el jutjat, aquests treballs no han quedat acreditats en les memòries justificatives i, realment, el què es portava a terme eren activitats en benefici del PSC.

Entre els delictes imputats a Ballesteros hi ha malversació, prevaricació, suborn, alteració de preus en concurs públics, falsedat documental, tràfic d’influències, frau i abús en l’exercici de la funció pública. També estan investigats la regidora Begoña Floria; l’exregidora Victòria Pelegrín; l’exgerent de l’IMSS, Antonio Muñoz; l’excap de gabinet de l’alcalde, Gustavo Cuadrado; Alejandro Caballero, contractat per Inipro i vinculat amb el PSC; José Gallet, administrador de l’empresa Gallet; Enrique Manuel Miró, administrador d’Itinere Serveis Educatius; Araceli Saltó, funcionària municipal; Enriqueta Aznar, tècnica de l’IMSS; i els treballadors Maria Cecilia Mangini, Vasile Baltaretu, Judit Cepero, Juan Carlos Lozano i Mario Bulzuri.