Dijous, 3 de desembre de 2020 - Edició 861
La República

“L’acord polític” que permet a Nova Caledònia decidir el seu futur

Els ciutadans de les diverses illes que conformen l’arxipèlag de Nova Caledònia podran votar entre les 8 del matí i les 6 de la tarda de l’hora local d’aquest diumenge […]

Redacció
Redacció 03/11/2018
Nouméa, capital de Nova Caledònia / Wikimedia Commons

Els ciutadans de les diverses illes que conformen l’arxipèlag de Nova Caledònia podran votar entre les 8 del matí i les 6 de la tarda de l’hora local d’aquest diumenge i hauran de respondre ‘sí’ o ‘no’ a la següent pregunta: “Vols que Nova Caledònia accedeixi a la plena sobirania i esdevingui independent?”.

Mitjançant la signatura de l’Acord de Nouméa, França es va comprometre a traspassar certes competències a Nova Caledònia, exceptuant els poders sobirans -àrees com defensa o justícia-, entre el 1998 i el 2018.

En l’acord s’estipula també la celebració d’un referèndum d’autodeterminació abans que acabi el 2018 sobre el traspàs dels poders sobirans, l’accés a un estatut internacionalitat de responsabilitat plena i la transició de la ciutadania a una nacionalitat. La data finalment fixada al calendari, el 4 de novembre, va ser acordada fa uns mesos. “El referèndum s’inscriu en un acord polític”, remarca Mickael Forrest, responsable de relacions internacionals del Front d’Alliberament Nacional Kanak Socialista.

Segons informació oficial facilitada per l’Alt Comissariat de la República de França a Nova Caledònia s’han inscrit al registre electoral especial per poder votar al referèndum d’independència 174.154 electors -l’arxipèlag té prop de 269.000 habitants segons dades del cens del 2014-. El darrer sondeig assegura que un 66% de la població s’inclinaria pel ‘No’ davant d’un 34% favorable a la independència.

Relacionats