Divendres, 6 de Desembre de 2019 - Edició 498
La República

La vicepresidenta de la Cambra dels Comuns, sobre la vigilància espanyola a diputats: “M’ho prenc molt seriosament”

El president de l’intergrup sobre Catalunya al parlament britànic ha denunciat que el Plaid Cymru, el Partit Nacional Escocès i el Partit Conservador han estat “subjectes a vigilància”

Avatar
Agències 11/07/2019
El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, i el president de l'intergrup sobre Catalunya al Parlament britànic, Hywel Williams

La vicepresidenta de la Cambra dels Comuns, Eleanor Laing, ha afirmat aquest dijous durant una sessió ordinària a Westminster que es pren “molt seriosament” la vigilància espanyola a diputats britànics. Segons ha defensat davant les queixes d’un parlamentari per l’espionatge, “els principis d’honestedat i obertura són la base del funcionament de la democràcia”. “Ha de ser respectat sempre”, ha dit Laing, que ha recomanat al diputat Hywell Williams que presenti un escrit de queixa exposant el cas perquè el president de la cambra, John Bercow, pugui donar-hi “la consideració plena que es mereix”.

Williams, president de l’intergrup sobre Catalunya al parlament britànic, ha denunciat aquest dijous que el Plaid Cymru, el Partit Nacional Escocès i el Partit Conservador han estat “subjectes a vigilància” per les seves activitats com a membres de l’intergrup. “Els principis d’obertura i debat lliure són la pedra angular d’aquesta cambra; és espionatge per part d’un país suposadament amic, i això aquí no hi té cabuda”, ha lamentat.

Segons ha explicat Williams, en els documents lliurats pel Ministeri d’Exteriors al TSJC hi ha referències al mateix Bercow, a reunions de l’intergrup o a la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, entre altres. Concretament, el diputat del Plaid Cymru ha destacat que la intervenció de Bercow favorable a Carme Forcadell i expressada fa uns mesos durant una sessió a Westminster no va ser “imparcial” segons consta en les notes aportades pel govern espanyol.

Relacionats