Edició 1895

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 03 de octubre del 2023
Edició 1895

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 03 de octubre del 2023

La UE condemna la violència al nord de Kosovo i reclama repetir les eleccions “el més aviat possible”

Borrell insta Kosovo i Sèrbia a rebaixar les tensions i restaurar la calma "urgentment"

|

- Publicitat -

La Unió Europea ha condemnat amb fermesa les accions violentes al nord de Kosovo i ha insistit que cal repetir les eleccions municipals en els quatre municipis amb disturbis “el més aviat possible” i “de forma inclusiva”. “Esperem que els serbis kosovars participin en els comicis”, ha assegurat l’Alt Representant de Política Exterior i Seguretat de la UE, Josep Borrell, en un comunicat. El cap de la diplomàcia europea ha instat Kosovo i Sèrbia a prendre mesures “immediatament i sense condicions” per rebaixar les tensions, i a “deixar d’utilitzar retòrica divisiva”. “La calma s’ha de restaurar immediatament”, ha apuntat, avisant que si no es rebaixen les tensions “les conseqüències seran negatives”.

Publicitat

“Esperem que Kosovo actuiï per desescalar la situació i suspengui immediatament les operacions policials als voltants dels ajuntaments del nord de Kosovo”, ha remarcat Borrell, que també ha demanat als alcaldes que facin les seves funcions des d’altres localitzacions.

“S’han d’anunciar eleccions anticipades el més aviat possible en tots quatre municipis i s’han d’organitzar de forma inclusiva”, ha assenyalat l’Alt Representant.

“La UE espera que tant Kosovo com Sèrbia actuïn responsablement i s’impliquin immediatament en el diàleg facilitat per la UE per trobar una solució sostenible a la situació al nord de Kosovo que garanteixi la seguretat i la democràcia participativa per a tots el ciutadans”, ha afirmat Borrell, reclamant també que es permeti la creació d’una associació o comunitat d’ajuntaments de majoria sèrbia.

La situació al nord de Kosovo és molt tensa des que manifestants serbikosovars, que són majoria a la regió però no al país, van protestar a les portes dels ajuntaments dels nous alcaldes albanesos, i hi va haver enfrontaments amb la policia. Aquests alcaldes van sorgir d’unes polèmiques eleccions en què la participació va ser de menys del 4%.

Durant els enfrontaments, una trentena de soldats de l’OTAN de la missió de pau al país van resultar ferits, i l’Aliança Atlàntica ha decidit enviar-hi 700 efectius addicionals.

Publicitat

Més notícies

Opinió

Editorial