Dimarts, 9 d'agost de 2022 - Edició 1475
La República

La Taula del Tercer Sector diu la radiografia de la pobresa és “desoladora” i dibuixa el pitjor escenari davant la covid

L’organització afirma que el sistema de drets i protecció social “no funciona”

Agències 15/07/2021

La Taula del Tercer Sector ha valorat que la radiografia que fa l’Enquesta de Condicions de Vida de l’Idescat sobre la pobresa a Catalunya és “desoladora”. La presidenta de la Taula, Francina Alsina, ha afirmat que les dades dibuixen “el pitjor escenari” per afrontar la crisi social de la pandèmia de la covid-19. En un comunicat, ha alertat que les dades que s’han fet públiques aquest dijous només recullen parcialment els efectes de la pandèmia de la covid-19. Segons l’Idescat, la taxa de risc de pobresa o exclusió social AROPE és del 26,3%, gairebé tres punts més que un any abans. La Taula ha afirmat que l’última vegada que la taxa va assolir aquesta mateixa xifra va ser el 2012, enmig de les conseqüències de la crisi del 2008.

Segons Alsina, les xifres demostren que el sistema de drets i protecció social “no funciona” i que en la darrera dècada no s’ha donat resposta a la vulnerabilitat. La Taula ha expressat la seva preocupació especialment per la situació de col·lectius com la infància, els migrants i la gent gran. A més, ha lamentat que les desigualtats s’eixamplen i les persones riques ho són més, mentre que els pobres també són més pobres.

L’organització ha afirmat que l’única manera de trencar amb aquesta pobresa estructural és un canvi profund en les polítiques socials perquè siguin veritablement efectives i tinguin una mirada a llarg termini. A més, ha reclamat polítiques redistributives i un increment de la inversió. Alsina ha demanat deixar de posar “pegats” en una ferida gran i profunda i passar a atacar el problema d’arrel. Per això, ha exigit al Govern que posi en marxa de manera urgent el pla de rescat social anunciat. Per a l’organització, els pilars de la recuperació passen per treball decent, habitatge assequible i garantia d’ingressos mínims.

UGT denuncia el col·lapse de l’IMV
La UGT de Catalunya també ha valorat l’informe subratllant que la taxa de risc de pobresa del 2020 va empitjorar 2,2 punts respecte de l’any 2019 i que un 21,7% de persones es van situar per sota del llindar de risc de pobresa. Afegeixen que respecte de l’any 2019, el nombre de persones en situació de risc de pobresa o d’exclusió social ha augmentat un 12,6%.

El sindicat assenyala que durant la crisi, el 13,9% de les llars catalanes van declarar haver demanat ajuda a familiars, amics o entitats privades o religioses: un 9,3% a familiars i amics, un 1,9% a entitats i un 2,7% tant a familiars i amics com a entitats. En total unes 426.000 llars, quan el 2019 van ser 291.000. Apunten que les actuacions d’ONG i Bancs d’Aliments no poden “substituir la responsabilitat del Govern”.

Moltes de les persones més colpejades per la crisi no estan rebent les ajudes econòmiques esperades, denuncia el sindicat, que torna a denunciar que el col·lapse de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) no està donant resposta a la demanda de la ciutadania i “està empenyent a milers de persones a la vulnerabilitat absoluta”. També critiquen els “escassos avenços” realitzats per a compatibilitzar aquesta prestació amb la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i per a facilitar la coordinació interadministrativa entre els diferents gestors d’ambdues prestacions.

UGT reclama que es posin els mitjans necessaris per a solucionar la saturació administrativa en la gestió de l’IMV, rebaixant el control burocràtic i la documentació requerida en la sol·licitud de la prestació, i impulsant una coordinació interadministrativa “àgil, fàcil i eficient”, en la transferència de documentació i en la compatibilitat de prestacions.