Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

La “prova” que revocaria la decisió de la JEC de vetar els exiliats a les europees, segons Lluís Puig

El conseller exiliat i candidat al Senat per Junts per Catalunya Lluís Puig ha sigut escollit per ser suplent a la mesa electoral a les eleccions municipals i europees el […]

Agències 30/04/2019
Lluís Puig, conseller legítim de Cultura / ACN

El conseller exiliat i candidat al Senat per Junts per Catalunya Lluís Puig ha sigut escollit per ser suplent a la mesa electoral a les eleccions municipals i europees el 26-A, segons ha publicat l’Ajuntament de Terrassa. Puig ha assegurat que “gràcies a aquest error” s’ha constatat que tant ell com Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, exclosos de la candidatura de JxCAT a les europees per la JEC, “estant censats” i poden “participar en les eleccions”.

D’altra banda, Puig ha recordat que la seva elecció com a suplent d’una mesa electoral “és incompatible” la seva condició com a cap de llista a les municipals de JxCAT. “La JEC està obligada a retirar-me d’aquesta mesa”, ha reclamat. Tot i això, Puig creu que no serà un “problema” i considera que “el més important” és que aquest “error” demostra que estan censats i que “poden viure a l’estranger sense inscriure’s en el registre de residents a l’estranger”.

“Els arguments de la JEC no són certs”

A més, Puig ha assenyalat que la decisió de la JEC és “incongruent” perquè Ponsatí és candidata en una llista a les municipals però ha sigut rebutjada com a tal a la llista de les europees. Per això, considera que el vet de la JEC és “il·legal”. “S’han vulnerat els drets dels nostres tres companys”, ha dit Puig, que confia en els recursos presentats per salvar les seves candidatures.

La decisió de la JEC

La JEC va decidir dilluns excloure Puigdemont, Comín i Ponsatí de les llistes de JxCAT a les europees per “entendre que no reuneixen la condició d’electors” necessària per ser candidats. Si bé tots tres estan inscrits al cens electoral, la JEC va estimar que del fet que estiguin declarats en rebel·lia a Espanya es desprèn que aquest cens és “clarament” inexacte i que, per tant, no compleixen el requisit d’electors per ser candidats. “És notori que no són resident en les localitats on figuren empadronats”, afirma.

A més, la JEC considera que “no poden tenir qualitat d’electors” perquè “tenen limitats els seus drets polítics” i “s’han situat en una posició –processats i en situació de rebel·lia-” que comporta “un impediment insalvable per a l’accés a la candidatura”.

Tot i això, el president i vicepresident de la JEC, així com dues vocals, van emetre un vot particular en què discrepaven d’aquesta decisió i asseguraven que “la situació de rebel·lia no està inclosa com una causa d’inelegibilitat” i que la JEC “no té competència per acordar l’exclusió del cens d’un ciutadà”.