Divendres, 19 d'agost de 2022 - Edició 1485
La República

La policia espanyola justifica l’ús de les pilotes de goma que van ferir Roger Español

Agents de la Policia Nacional que van actuar a l’Escola Ramon Llull de Barcelona l’1-O han justificat l’ús de pilotes de goma en aquest centre per l’actitud “hostil” dels concentrats. […]

Agències 15/04/2019
Roger Español, víctima de la brutalitat policial de l'1-O

Agents de la Policia Nacional que van actuar a l’Escola Ramon Llull de Barcelona l’1-O han justificat l’ús de pilotes de goma en aquest centre per l’actitud “hostil” dels concentrats. Diversos d’ells, de fet, han assegurat que van rebre una “pluja d’objectes”, com ara “pedres, llambordes, tanques i cons”. Un d’ells ha assegurat també que es van disparar pilotes de goma com a “últim recurs” per marxar del lloc. En aquest centre va perdre un ull Roger Español, però dos agents a qui la fiscalia ha preguntat han dit que no van veure cap ciutadà lesionat per aquests projectils. Els agents han relatat també “insults i amenaces” i la presència de bombers entre els concentrats. “No van parar de tirar-nos coses, semblava que els dolents érem nosaltres”, ha dit un policia.

Alguns dels policies que han declarat aquest dilluns al Tribunal Suprem han explicat la seva tasca com a grup d’ordre públic de suport a un altre a l’Escola Ramon Llull. Es tracta d’un dels centres amb agents investigats al jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona, com ha recordat l’advocat de Jordi Cuixart, Àlex Solà, tot i que el president del tribunal, Manuel Marchena, ha tallat alguna pregunta que anava en aquest sentit. Un dels agents que ha declarat, de fet, ha admès ser un dels investigats per les seves actuacions l’1-O.

Un agent (103.406) que va participar en el dispositiu al Ramon Llull com a suport ha relatat que van llençar “salves” i que van acabar disparant pilotes de goma perquè “no n’hi havia prou”. “La gent no parava de seguir fustigant-nos i a partir d’allí el cap ordena el llançament de pilotes perquè cada cop ens aproximàvem més als vehicles i el nostre objectiu era marxar del lloc”, ha explicat.

En respostes al fiscal, ha dit que no va veure que cap pilota de goma impactés a ningú, però ha remarcat que les van fer servir com a “últim recurs”. “No teníem altres mitjans”, ha conclòs. Aquest agent ha assegurat que, en el moment de la sortida, es va veure en una “gàbia”, moment en què el cap de grup “va ordenar una intervenció amb defenses”.

L’agent ha explicat que l’actuació va durar “una hora i mitja” i que van rebre “amenaces de tot tipus”, com ara que els passaria com a la Guàrdia Civil el 20-S i que haurien de deixar els cotxes “allí”. A preguntes de la defensa de Jordi Cuixart, que ha preguntat com es van arribar a produir “33 ferits” entre els concentrats, l’agent ha dit que no va veure “cap ferit”.

Un altre agent (102.912) ha explicat que, en el moment del replegament a l’Escola Ramon Llull, els van llençar “tot tipus de mobiliari urbà”, tot citant “pedres, tanques i llambordes”. “Un d’ells va agafar una tanca amb les dues mans i me la va llençar a la cama, vaig sentir un gran dolor”, ha assegurat.

“Insults a Espanya”

L’agent 117.892 ha destacat que van tenir “fustigació” per part dels concentrats en tres vessants: una a la persona, amb crits com “la teva mare és una gossa per haver parit un fill així”; una altra contra a policia, titllant-los de “gossos”, i una altra “insultant Espanya” per la bandera que portaven a l’uniforme. El policia ha dit que una llamborda el va ferir en un dit de la mà, i ha dit que no va veure “res” quan la fiscalia li ha preguntat si va veure algun ferit per l’ús de pilotes de goma.

“Quatre avisos” als concentrats

Un altre dels agents que ha declarat aquest dilluns al Suprem (96.181) ha dit al tribunal que està investigat pel jutjat de Barcelona per les seves actuacions l’1-O. Ha assegurat que els concentrats tenien una actitud “hostil i molt agressiva”, i que va fer ús de la porra en el moment del replegament en “carrers adjacents”. A més, ha assegurat que el cap del seu grup va fer fins a “quatre avisos” perquè els concentrats deixessin lliure el carrer. “Em vaig haver de protegir amb la defensa de l’agressió d’un ciutadà que em va donar una puntada de peu”, ha relatat.

Tot i que ha dit que va patir una lesió per una pedra en una cama, ha admès que no es va anar a assistir per un metge. També un altre agent (115.789) que ha assegurat que va rebre l’impacte d’una llamborda al gluti, però que no va arribar a anar al metge. “Vaig informar que em van arribar a colpejar, que tenia una marca”, ha dit. El policia ha assegurat que va veure “encaputxats i gent amb casc de moto”, que va arribar a usar les porres de manera “reglamentària” i “proporcional”, i que es van fer llançament de salves i pilotes de goma “en un ús progressi dels mitjans” i per ordre del seu superior.

A preguntes de l’advocacia de l’Estat, l’agent 96.815 ha assegurat que el seu cap de grup va demanar als bombers que hi havia, “amb casc i uniformats”, que fessin “d’intermediaris” amb els concentrats. “Van fer cas omís”, ha dit, i per això “es va avisar en quatre ocasions perquè la gent sortís”.