Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

La persecució a l’independentisme continua: un encausat pels aldarulls de Vic denuncia que els Mossos espien el seu mòbil

L’usuari del compte de Twitter Tariik_03 ha denunciat un possible abús policial dels Mossos que presumptament haurien instal·lat una aplicació de seguiment al seu mòbil. Aquest fet qüestiona si els Mossos s’haurien excedit a l’hora de cercar evidències per investigar la presumpta implicació de l’encausat als aldarulls de la comissaria de Vic

Redacció
Redacció 05/08/2021

Un dels encausats dels aldarulls a la comissària de Vic ha denunciat a través d’una piulada que el cos de Mossos d’Esquadra està fent-li seguiment. El perfil de Twitter Tariik_03, que és qui ha fet la publicació, ha explicat els fets van ocórrer quan va anar a comissaria per recuperar el mòbil que li havien confiscat. L’encausat ha explicat que mai li van donar l’ordre que permetria conficar el mòbil. De manera, que podria haver estat il·legal. Concretament, l’acusat se l’investiga pels aldarulls a la comissaria de Vic, que van succeir per condemnar l’empresonament de Pablo Hasél.

Aquest fet exposa que més enllà de la recopilació d’evidències pel procés judicial del qual se l’acusa, és il·legal espiar el dispositiu d’una persona sense el seu consentiment i podria mostrar irregularitats en el cos policial. És a dir, que amb el pretext del seguiment de l’encausat pels aldarulls de Vic podrien haver obtingut informació i haver identificat alguns dels seus contactes, fent un espionatge per obtenir evidències de possibles futurs delictes.

Els agents van cometre una errada i van deixar-se l’aplicació d’espionatge oberta, en el moment que li van retornar el dispositiu, i això els va delatar. Tariik_03 ha aprofitat per recomanar als Mossos que: “Acomiadeu al pringat que va fer la feina perquè poc discreta ha estat”.

L’encausat ha explicat que el software que li van instal·lar es diu “Oxygen Forensics” i ha aprofitat per fer-ne recerca. Ha expressat que aquesta aplicació permet l’accés a dades crítiques i que l’estan usant més de 40 estats i agències federals entre els quals cossos policials espanyols. Tariik_03 ha mostrat la captura de pantalla de la ressenya de la Guardia Civil i del CNP del Área de Comunicación, la Infanteria de Marina i l’Armada que han valorat molt positivament la professionalitat del servei de recuperació de dades. De moment no consta que alguna d’aquests cossos hagi tingut accés a les dades de Tariik_03

Aquest eufemisme sobre la finalitat real de l’aplicació endolceix la vigilància i control policial que es pot fer Amb Oxygen Forensics, ja que l’aplicació permet: obtenir contrasenyes, dades del dispositiu, conèixer-ne la ubicació, reconeixement facial en fotografies, detecció d’imatges, cerca de paraules clau o l’extracció de dades en temps real. Aquesta informació pot esdevenir una eina repressiva important i ataca diversos drets democràtics.

Aquest fet denuncia el gran poder de seguiment que podria estar efectuant l’Estat per perseguir l’Independentisme i, més enllà de la investigació lícita de delictes, demostra l’ús de la por a la persecució com a mètode de dissuasió política. Cal dir també que aquesta eina facilita enormement les tasques de recuperació d’evidències, però també els de muntatges policials.

L’encausat ha dit que la informació és coneixement i ha recomanat que en cas de preveure una detenció: “El mòbil ha de quedar destrossat i inservible”.