Dijous, 21 d'octubre de 2021 - Edició 1183
La República

La ministra Robles pressiona a ERC amb bones paraules

Diu a la fiscalia “amb el màxim respecte” que “la prudència en la presentació d’escrits” és molt important, però no mostra cap compromís ferm per la llibertat de Junqueras

Redacció
Redacció 26/12/2019

La ministra de Defensa i Afers Exteriors en funcions, Margarita Robles, ha assenyalat aquest dijous que fins al dia 2 de gener no finalitza el termini perquè l’Advocacia de l’Estat presenti el seu escrit sobre la sentència del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) pel que fa a la immunitat del líder d’ERC, Oriol Junqueras.

En una entrevista a la Cadena Ser, que ha recollit Europa Press, Robles, magistrada de professió, ha volgut donar un cop de mà a l’Advocacia de l’Estat i ha defensat que es tracta d’un procés judicial “complicat” que requereix “prudència” i “respecte”.

“Tothom té molta pressa. No sé gaire bé per què, perquè el termini per presentar recursos que ha donat el Tribunal Suprem, no el Govern espanyol, és un termini de cinc dies”, ha defensat.

En aquest sentit, Robles ha insistit que “el termini finalitza el dia 2” i ha avisat, “com a jurista” que és, que “els terminis poden apurar-se fins al final”. “Que tothom tingui la màxima consciència que el Govern central té el màxim respecte a la Fiscalia i a l’Advocacia de l’Estat”, ha postil·lat.

“Venint del món del dret, la prudència al món del dret a l’hora d’estudiar les coses és molt valorable. Amb el màxim respecte a la Fiscalia, jo crec que la prudència en la presentació d’escrits en l’àmbit del dret és molt important”, ha recalcat.

A més a més, ha assegurat que no hi ha cap “explicació política” al fet que l’Advocacia encara no s’hagi pronunciat, i ha insistit que els procediments judicials com aquest són complicats i que “la prudència és molt recomanable”.

Segons Robles, a ERC també saben que “els procediments judicials no tenen res a veure amb els procediments polítics”, perquè tenen en el seu àmbit “juristes importants”.

“Deixem que els procediments judicials segueixin el seu curs. Màxim respecte al Tribunal Suprem, i sens dubte a la Fiscalia i a l’Advocacia de l’Estat”, ha remarcat. Així mateix, ha volgut recordar que va ser el Tribunal Suprem qui va plantejar al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) una qüestió prejudicial sobre la situació de Junqueras perquè tenia “seriosos dubtes”, i qui ara ha donat cinc dies hàbils de termini a les parts perquè presentin les seves al·legacions.