Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023
Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023

La lluita veïnal contra el soroll s’alia a Barcelona i demana atendre “amb urgència” el problema

Es queixen de l'oci nocturn, els botellots o les terrasses i exigeixen solucions "valentes"

|

- Publicitat -

Veïns de diferents barris, zones o carrers de Barcelona afectats pel soroll s’han aliat aquest dimecres per dir prou a l’impacte acústic que pateixen. En un acte a la plaça George Orwell, representants de diverses associacions veïnals i plataformes han demanat “voluntat política” per atendre “amb urgència” el problema de la contaminació acústica. El veïnat, de zones tan diverses com Gràcia, el Poble-Sec, el triangle lúdic del Poblenou, el carrer Enric Granados o la Font de la Guatlla, s’ha queixat de l’impacte acústic de l’oci nocturn, els botellots o les terrasses i i ha exigit solucions “valentes”.

Publicitat

Entre altres, han reclamat a l’Ajuntament que es compleixi la llei, es facin inspeccions i es doti de recursos suficients a la Guàrdia Urbana. L’acte s’ha fet coincidint amb el Dia Internacional de Conscienciació sobre el soroll i és la primera vegada que els veïns de diferents barris i zones de la ciutat s’han unit per enviar un missatge de protesta global.

En un manifest signat per diverses plataformes i associacions veïnals, han assenyalat que dir que el soroll mata “no és exagerat” i han reclamat un debat social sobre la contaminació acústica perquè la salut “està en joc”. El text també recull que existeixes instruments i solucions per reduir el soroll però que cal “voluntat política” per aplicar-les. A aquesta mateixa voluntat s’hi han referit diferents veïns que han intervingut durant l’acte per explicar com els afecta el soroll al seu barri o carrer, ja sigui durant el dia o especialment durant la nit.

Carme Madrigal, veïna de Poble-sec, ha explicat per exemple l’impacte en aquest barri del districte de Sants-Montjuïc pel gran nombre de terrasses de bars i restaurants en alguns carrers com Blai, Blesa o Nou de la Rambla, on se sobrepassen “amb escreix” els decibels recomanats. D’altra banda, Madrigal també ha mostrat dubtes sobre com els afectarà el fet que el Barça aterri temporal a l’estadi de Montjuïc mentre durin les obres al Camp Nou.

Jordi Andolz, veí de la Font de la Guatlla i membre de PACAME (Plataforma d’Afectats per la Contaminació Acústica i la Massificació d’Esdeveniments), ha denunciat el soroll que pateixen al barri per les curses, concerts o esdeveniments com l’Oktoberfest o a la Fira, que destorben els habitatges del costat amb música o megafonia. A més, ha dit, s0hi afegeixen els ‘brunch’ del Poble Espanyol o concerts a l’aire lliure. “L’oci és un dret, però no pot passar per damunt del dret al descans”, ha replicat.

Et pot interessar  Suspenen el desnonament del primer veí de la Casa Orsola que va anar a judici

Segons Andolz, hi ha un “excés de llibertinatge on tot s’hi val”. Per això, i coincidint amb la precampanya d’eleccions municipals, ha demanat als candidats a l’alcaldia solucions “valentes”. “No volem que Barcelona sigui la gran discoteca d’Europa”, ha conclòs.

Marité Alonso, veïna de Gràcia, ha denunciat l’empitjorament de la situació al barri i com això perjudica la “convivència” i expulsa veïns que hi viuen des de fa anys. “L’espai públic s’ha anat convertint en una espècie de parc temàtic”, ha resumit. A més, també ha denunciat que els set dies de la setmana i en el 90% dels casos se superen els valors de 60-65 dB durant el dia i els 50 dB durant la nit.

Per tot plegat, ha reclamat limitar el nombre i durada de celebracions a places i carrrers de Gràcia, avançar l’horari de tancament de bars musicals, sancionar els locals que incompleixen sistemàticament o dotar la Guàrdia Urbana dels recursos necessaris.  Al seu torn, Jerónimo Lorenzo, veí del Poblenou, ha assegurat que els veïns de la zona lúdica -l’anomenat ‘Triángulo Golfo’- se senten “deshumanitzats” i han de conviure amb botellots, incivisme, aldarulls, crits i brutícia.

Preguntats pel vídeo del Gremi de Restauració dedicat als ‘rondinaires’, Pere Mariné (FAVB) ha lamentat que es faci “burla” de la salut dels veïns. “Pensem que el responsable hauria de dimitir”, ha indicat. Segons ell, fa uns mesos van fer una concentració davant del gremi en què van demanar parlar-ne per arribar a acords. “CLar que han de fer alguna rectificació, però estem o no estem per conviure i per la salut dels veïns i veïnes?”, ha reflexionat. Per Mariné el vídeo era “molt inoportú”.

https://twitter.com/RestauracioBCN/status/1646428679906500609

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió