Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

La justícia espanyola no és igual per a tothom: 11 dels 15 condemnats per les targetes ‘black’ van a la presó només a dormir

Dos més encara aspiren a que se’ls concedeixi el tercer grau en les properes setmanes

Redacció 06/08/2019
Imatge de l'obertura del judici sobre les targetes 'black'/ EP

Més de 500 dies i nits fa que els presos polítics catalans són a la presó per organitzar un referèndum d’autodeterminació i més de 900 els joves d’Altsasu per una baralla de bar amb dos guàrdies civils. En les darreres setmanes, en canvi, Institucions Penitenciàries ha concedit el tercer grau o règim de semillibertat a 11 dels 15 condemnats a presó pel cas de les targetes ‘black’. Així, segons han confirmat fonts de les defenses, aniran a la presó només a dormir de dilluns a dijous.

D’aquests 11, de fet, 5 ja ho fan des del passat juliol, quan es complien només nou mesos del seu ingrés a presó: José María de la Riva, Ángel Eugenio Gómez del Pulgar (ambdós consellers de Caja Madrid i Bankia a proposta del PSOE), Rubén Cruz Orive (IU) i els sindicalistes d’UGT Gonzalo Martín Pascual i Miguel Ángel Abejón. La setmana passada, s’hi van unir la resta:  Rodolfo Benito i Antonio del Rey (de CCOO), Javier de Miguel Sánchez (PP), Francisco José Pérez Fernández, Jorge Gómez Moreno i Antonio Romero Lázaro (els tres del PSOE).

La decisió que afecta els 11 condemnats que només trepitjaran la presó per dormir s’hauria pres després de rebre una proposta de la Junta de Tractament (un òrgan intern dels centres penitenciaris) perquè tots han complert un quart de la pena de dos anys i sis mesos i tres anys i dos mesos de presó imposada pel Tribunal Suprem i han tornat els diners que van gastar amb les seves targetes ‘black’. Amb el tercer grau, així, han pogut abandonar les presons de Navalcarnero i Soto del Real a Madrid i passar a dependre de centres d’inserció social (CIS). A més,  també podran sol·licitar permisos de fins a set dies de durada, que podran sumar 48 dies en total en un any.

D’altra banda, segueixen en règim ordinari a Soto del Real Rodrigo Rato, que va ser vicepresident del Gobierno amb el PP; l’exconseller a proposta d’IU José Antonio Moral Santín; Francisco Baquero, de CC OO, i l’exsecretari d’Estat d’Hisenda, Estanislao Rodríguez-Posi. Rato i Moral Santín (condemnats a quatre anys i sis mesos i quatre anys respectivament) hauran d’esperar sis mesos perquè es torni a revisar la seva situació i poder accedir a la semillibertat. Pel que fa a Baquero i Rodríguez-Ponga, que van ser condemnats a penes similars als que sí que han obtingut la semillibertat (tres anys i dos mesos), encara aspiren a que se’ls concedeixi el tercer grau en les properes setmanes.