Dissabte, 28 de Març de 2020 - Edició 611
La República

La JEC imposa una multa de 2.500 euros a Torra

Per qualificar el 155 de “nefast” en una carta als funcionaris

Avatar
Agències 29/07/2019
Quim Torra, president de la Generalitat / Junts per Catalunya

La Junta Electoral Central (JEC) ha imposat una multa de 2.500 euros al president de la Generalitat, Quim Torra, per haver qualificat de “nefast” el 155 i haver recordat la situació de presó i “d’exili” de l’anterior executiu en una carta als funcionaris de la Generalitat en motiu de la Diada de Sant Jordi i durant la campanya electoral del 28-A. Segons la JEC, Torra va vulnerar “el principis de neutralitat dels poders públics durant el període electoral” adduint que les seves referències a la intervenció de les competències de la Generalitat per part del govern espanyol o a la situació de presó o “exili” dels dirigents independentistes “no és neutre, sinó que afavoreix la versió sobre el procés separatista propugnada per algunes formacions polítiques que concorren a les eleccions”.

A la seva resolució, la Junta considera que Torra va vulnerar l’article 50.2 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General perquè va trencar “el principi de neutralitat que li és exigible, al menys durant el procés electoral, sense que el fet de la festivitat de Sant Jordi serveixi de cobertura o excusa per oblidar un deure tan rellevant com el deure de ser imparcial en els missatges institucionals, evitant afavorir unes formacions polítiques en perjudici d’altres”.

Segons la Junta, les referències al “nefast 155” o a “l’absència del president Puigdemont i dels consellers del seu govern que estan amb ell a l’exili o a la presó” comporten “una descripció de la realitat que és valorativa i amb connotacions partidistes”. En aquest sentit, la JEC assegura que el que per Torra és “nefast” per altres formacions podria ser “òptim” o “inevitable”. La JEC actua en resposta als recursos que van interposar Cs i el PSC i considera un agreujant que la carta es dirigís “als qui es troben en una situació de dependència administrativa” del president de la Generalitat.

AMPLIACIÓ.- La JEC també multa Torra amb 3.000 euros pels llaços grocs

Aquest dilluns, també s’ha donat a conèixer que la JEC va imposar una multa de 3.000 euros al president de la Generalitat per negar-se a retirar els llaços grocs dels edificis oficials de la Generalitat durant la campanya del 28-A. La multa, acordada el passat 13 de juny, va anar de la mà de la decisió de la Junta de denunciar el cas davant la Fiscalia, que ja ha demanat la inhabilitació de Torra durant un any i vuit mesos.

La JEC sosté que Torra “va permetre l’exhibició de banderes estelades i llaços grocs en nombroses façanes i edificis públics dependents de la Generalitat de Catalunya i amb això va afavorir clarament una part de les formacions polítiques que competeixen a les eleccions en detriment d’altres”. La JEC desestima les al·legacions presentades per la Generalitat i es defensa assegurant que la seva actuació és “respectuosa amb la llibertat d’expressió”. “Més aviat la realitat és que el Sr. Torra pretén emparar-se en la llibertat d’expressió perquè les façanes dels edificis de la Generalitat serveixin d’aparador publicitari privilegiat per promoure els posicionaments d’unes formacions polítiques” diu la resolució.

Segons la JEC, l’actitud de torra “trenca la neutralitat dels poders públics” i és responsable per la seva “manca de diligència a l’hora d’evitar que els símbols exhibits als edificis públics dependents de la Generalitat afavorissin la difusió de posicionaments d’una part de les formacions polítiques”. Els llaços grocs, segons la JEC “són un símbol partidista” i la seva exhibició “trenca el deure de neutralitat”, conclou la JEC.

Torra assegura que no pagarà les multes de la JEC i les recorrerà

Quim Torra ha assegurat que no pagarà les multes que li ha imposat la JEC pels missatges que va enviar durant la campanya de les eleccions generals del 28 d’abril i ha anunciat que les recorrerà. “No penso pagar-les. La llibertat d’expressió està en qüestió ara mateix a l’Estat espanyol. Sempre que es castigui la llibertat d’expressió la tornarem a exercir i serem conseqüents”, ha afirmat.

AMPLIACIÓ.- La JEC desestima el recurs de Junqueras per poder recollir l’acta d’eurodiputat

D’altra banda, la Junta Electoral Central (JEC) ha desestimat la petició del líder d’ERC, Oriol Junqueras, perquè adopti les mesures que consideri necessàries perquè pugui assumir l’acta d’eurodiputat que li van atorgar les urnes i que li nega el Suprem, que no el deixa assistir davant la pròpia JEC per assumir la condició de parlamentari europeu. “Aquesta Junta considera que fruit de la situació processal de l’interessat ha d’estar al que resolgui la Sala del Tribunal Suprem que l’està jutjant”, resol l’àrbitre electoral. Segons la JEC, l’administració electoral “no pot adoptar cap mesura que pugui interferir les resolucions judicials”.

Relacionats