Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

La Generalitat sol·licitarà a la Moncloa l’accés als contractes signats entre el CNI i Pegasus

“El ‘todo por la patria’ no hauria de ser una justificació suficient perquè un jutge autoritzi una vulneració de tants drets fonamentals”, ha subratllat Plaja

Agències 26/04/2022
Reunió del Consell Executiu Data de publicació: dimarts 26 d’abril del 2022, 10:28 Localització: Barcelona Autor: Ruben Moreno/Generalitat de Catalunya

El Govern de la Generalitat sol·licitarà al Consell de Ministres l’accés als contractes de qualsevol mena que s’hagin pogut signar entre el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), o qualsevol altra agència estatal, amb l’empresa NSO Group —desenvolupadora del programa Pegasus— o altres empreses que ofereixin serveis anàlegs.

Es tracta d’un acord aprovat pel Govern aquest dimarts, i que ha detallat la portaveu, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior. L’executiu també encarrega al seu gabinet jurídic l’estudi i la proposta de les “actuacions procedents legalment davant les instàncies policials i judicials pertinents” per a la defensa de la Generalitat i dels seus servidors públics.

També constata que la reacció de l’executiu espanyol i de la resta d’institucions de l’Estat davant d’aquest “escàndol polític” ha estat “del tot insuficient”, fet que posa “greument en perill” la confiança entre el Govern i la Moncloa, i que obliga a restringir les relacions polítiques a les mínimes que es considerin en cada cas “imprescindibles”, fins a l’aclariment dels fets i la depuració de responsabilitats “al nivell que correspongui”. La Generalitat congela així les relacions amb el govern espanyol “fins que no hi hagi una novetat vàlida”, sense concretar però cap període.

El Govern també ha aprovat adherir-se i expressar el seu “ple suport” a la proposta de creació per part del Congreso d’una Comissió d’investigació sobre l’espionatge. A Palau esperen “concrecions” i “explicacions suficients” que vinguin acompanyades de dimissions: “Els responsables han de plegar”, ha dit Plaja, que no ha detallat si n’hi hauria prou o no amb dimissions tècniques del CNI, o si aquestes també haurien de ser polítiques.

La portaveu del Govern ha preguntat amb retòrica si l’Estat “dona per bo” que “el fi” per acabar amb l’independentisme “justifica tots els mitjans”. “També amb mètodes foscos i amb una violació de drets humans de centenars de ciutadans, de la resta de l’Estat i d’altres estats europeus?”, s’ha preguntat.

Plaja ha subratllat que una presumpta autorització judicial “no ho explica tot”, perquè ha de venir “motivada i fonamentada”. “En una democràcia, el ‘todo por la patria‘ no hauria de ser una justificació suficient perquè un jutge autoritzi una vulneració de tants drets fonamentals”, ha asseverat la portaveu del Govern.