Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

La Generalitat i el Gobierno es trobran aquest dimecres en la primera Bilateral en 7 anys

Els governs català i central reuniran aquest dimecres a les 16.30 hores la Comissió Bilateral Generalitat-Estat, que servirà per mesurar la sintonia i la voluntat de diàleg pel qual els […]

Redacció
Redacció 01/08/2018
Elsa Artadi i Meritxell Batet / EP

Els governs català i central reuniran aquest dimecres a les 16.30 hores la Comissió Bilateral Generalitat-Estat, que servirà per mesurar la sintonia i la voluntat de diàleg pel qual els dos executius han apostat –des d’òptiques diferents– des que Mariano Rajoy va perdre la moció censura i Pedro Sánchez és president.

Se celebrarà al Palau de la Generalitat i és la primera reunió d’aquest òrgan en set anys: així ho testifica el primer punt de l’ordre del dia de la trobada, que serà la lectura i aprovació de l’acta de l’anterior reunió de la Comissió Bilateral, que es va celebrar el 19 de juliol de 2011.

El Govern central recorda amb insistència aquesta data per lamentar que en set anys, amb el PP en l’Executiu central i amb CDC –i les seves diferents marques electorals– a la Generalitat, els dos governs s’han donat l’esquena i l’única cosa que ha servit és per avivar la tensió, al·lega.

No s’esperen grans acords

La reunió d’aquest dimecres difícilment servirà per aconseguir grans acords, ja que la Comissió ha estat tot aquest temps paralitzada i els dos governs no han tingut temps de treballar prèviament en profunditat cap element concret per poder anunciar després de la trobada.

No obstant això, els dos Executius van amb la intenció d’acordar el punt 13 de l’ordre del dia: formar grups de treball amb representants de les dues administracions perquè comencin a dissenyar “acords concrets” de cara al futur.

La vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo, ha emmarcat aquest dimarts en la normalitat la Comissió Bilateral i ha explicat que representa la volta “a una situació de la qual mai s’havia d’haver sortit”.

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha dit que no preveu que de la reunió surtin grans pactes, però sí que espera que serveixi per donar un “impuls polític” a futurs acords entre les dues administracions.

Un referèndum i llibertat pels presos

La Generalitat també posarà damunt de la taula dues qüestions relacionades amb el procés: la celebració d’un referèndum d’independència i la petició de llibertat dels presos polítics.

No obstant això, el Govern central ja ha avisat que en aquest àmbit no hi ha marge d’acord: el president Sánchez ja ha advertit que no contempla el dret d’autodeterminació de Catalunya i que els presos estan sotmesos a una via judicial que escapa de les competències del seu Executiu.

Capítols pendents

En la comissió s’abordaran qüestions com els traspassos de competències, compromisos econòmics i qüestions fiscals pendents, i també inversions relatives a les infraestructures, al transport i al compliment de la disposició addicional tercera de l’Estatut.

A més, es tractaran els recursos que hi ha pendents de resoldre davant el Tribunal Constitucional contra lleis catalanes de contingut social –com la de pobresa energètica– que el Parlament va aprovar en la passada legislatura i que van ser impugnades pel Govern central.

La intenció de la Generalitat és poder recuperar les normatives suspeses i les vies que es plantegen són dues: que el Govern retiri certs recursos que es van plantejar llavors, o que negociï amb el Govern com ajustar les lleis per tornar-les a portar al Parlament i que no siguin impugnades després.

Qui hi participarà?

La delegació catalana la presidirà el conseller Ernest Maragall i també la integraran la consellera Elsa Artadi; el vicepresident del Govern, Pere Aragonès; la secretària general d’Acció Exterior i Relacions Institucionals, Mercè Salvat; el delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell; el director del Gabinet Jurídic de la Generalitat, Francesc Esteve, i el director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Aleix Villatoro.

La delegació de l’Estat la liderarà la ministra Mertixell Batet i també la integraran el secretari d’Estat de Política Territorial, Ignacio Sánchez; d’Hisenda, Inés María Bardón; d’Infraestructures, Pedro Saura; i de Relacions amb les Corts, José Antonio Montilla; la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, i el secretari de la representació de l’Estat, José María Pérez.