Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

La gastronomia de la tradició de dijous gras o llarder

El dijous gras o dijous llarder se celebra arreu dels Països Catalans, marcant l’inici d’una setmana destinada a atipar-se amb àpats prohibits durant la Quaresma

Redacció 16/02/2023
La pataqueta típica dels dijous de berenar de l'Horta valenciana

Dijous gras o dijous llarder és el dijous anterior al diumenge de carnestoltes i al dimecres de cendra. És el tret de sortida de la festa de carnaval. Aquest dia és costum celebrar àpats familiars que tenen per protagonista a tota mena de menges que combinen els ous amb la carn. Antigament, el Dijous Gras marcava l’inici d’una setmana destinada a atipar-se amb àpats prohibits durant la Quaresma, que comença el dimecres de la setmana següent.

És tradició menjar botifarra d’ou en aquest dia a més d’altres de semblants com la blanca o la negra. També és costum prendre truita de botifarra. A l’hora d’esmorzar, per postres o per berenar, també es menja la coca de llardons. A la zona del Garraf i del Penedès també és típic menjar xató, una amanida d’escarola acompanyada de tonyina, anxoves, bacallà i una salsa molt característica feta a base de nyores i ametlles.

Una coca típica de Reus i comarca el dijous gras, és l’anomenada coca d’ou, no només perquè porta ou entre els seus ingredients, sinó, sobretot, perquè se li afegeix una barreja d’ou i sucre pel damunt, que qualla al forn durant els últims minuts de cocció de la massa.

A Mallorca són tradicionals les ensaïmades de tallades, fetes amb bocins de carabassa confitada i sobrassada al damunt.

Al País Valencià de celebra els dijous de berenar, que són tots els dijous que van des de Sant Antoni fins el dimecres de cendra. Aquests dies és tradicional menjar la pataqueta, un entrepà amb forma de mitja lluna típic de l’Horta. També en terres valencianes es celebra el dijous gras amb la coca de llardons, el botifarró o les cassoletes d’Otos. A Pego, el dimarts anterior al dimecres de cendra s’hi celebra el Dia de la Crosta, en el qual és tradicional menjar l’arròs amb crosta típic de la localitat.

La botifarra d’ou

L’ensaimada de tallades típica de Mallorca

L’arròs amb crosta de Pego

La coca de llardons

La coca d’ou de Reus

El xató del Garraf i del Penedès