Dijous, 4 de març de 2021 - Edició 951
La República

La fundació d’un exministre de Defensa deixa un forat d’1,57 milions al banc públic valencià

Per un vaixell escola del qual no es coneix el destí

Redacció
Redacció 15/07/2019
Pedro Morenés, en una imatge d'arxiu

1.570.000 euros de les arques públiques valencianes. Això és el que hauria costat, segons avança eldiario.es, la rehabilitació d’un veler de grans dimensions per tal que joves i infants amb diversitat funcional i amb risc d’exclusió social poguessin navegar. Tot es va vehicular a través de la ‘Fundación Aulamar’, presidida per -aleshores, el 2005-  un directiu de la indústria armamentística amb molts contactes al Partit Popular que després arribaria a ministre, Pedro Morenés.

Morenés va aconseguir uns crèdits del Ministeri d’Indústria per a la transformació del vaixell, però necessitava els avals suficients per a aquesta inversió milionària i va decidir fer ús dels seus contactes al PP de Francisco Camps al País Valencià, on li van donar l’oportunitat d’aconseguir un aval que fes realitat el seu projecte a través de l’Institut Valencià de Finances (IVF), el banc públic de la Generalitat. Com que la fundació estava fora del País Valencià, van acudir a José Luis Olivas, que havia estat president de la Generalitat entre 2002 i 2003 i el 2005 pilotava Bancaixa. L’entitat privada dirigida per polítics del PP va acceptar oferir l’aval, però va obligar a l’IVF a signar un reaval per tenir garanties de cobrament. La inversió va acabar malament amb un aval fallit i els 1,5 milions s’han quedat sense pagar al ministeri, segons ha revelat recentment en roda de premsa l’actual director de l’IVF, Manuel Illueca.

Així, el ministeri encara no hauria rebut ni un euro i, des del 2016, aniria executant les garanties dels 1,5 milions que va avalar Bancaixa i va reavalar el banc públic. De fet, l’IVF té obert un plet amb Bankia, el banc hereu de Bancaixa, perquè l’entitat es nega a assumir el deute al·legant que les garanties les donava el banc públic i aquest vol que Bankia comparteixi al 50% el forat generat per l’entitat de Morenés. Actualment, la Fundación Aulamar està inactiva i ningú sap on és el vaixell escola pel qual ha quedat aquest forat al banc públic valencià.