Dimecres, 3 de març de 2021 - Edició 951
La República

La Fira Liber torna a Barcelona enmig de l’entusiasme per la rebaixa l’IVA dels llibres digitals

El saló editorial Liber torna al recinte de Gran Via de la Fira de Barcelona des de demà al 5 d’octubre amb 361 expositors, un creixement del 7% en metres […]

Redacció
Redacció 03/10/2018
Pla general d'un estand de la 36a edició de la Fira Liber a la Fira de Barcelona / ACN

El saló editorial Liber torna al recinte de Gran Via de la Fira de Barcelona des de demà al 5 d’octubre amb 361 expositors, un creixement del 7% en metres quadrats respecte a l’última edició a la capital catalana i enmig de l’entusiasme per la decisió d’ECOFIN d’obrir la possibilitat de rebaixar l’IVA dels llibres digital. El president de la FGEE, Daniel Fernández, ha assegurat en el seu discurs inicial: “Avui estem d’enhorabona, per fi les institucions europees han reconegut que un llibre digital és el mateix que un llibre en paper”. El ministre de Cultura, José Guirao, també ha qualificat aquesta decisió de “boníssima notícia” i ha dit que ara toca “estudiar com es pot implantar” a Espanya. Amb aquest ambient d’optimisme s’ha donat el tret de sortida de la 36a edició de la Fira, que explorarà nous hàbits de lectura, com ara els audiollibres, o de tendències editorials com l’autoedició. Liber té periodicitat anual i se celebra a Barcelona i Madrid de manera alterna.

Així doncs, només començar la seva intervenció, Daniel Fernández ha mostrat la seva satisfacció per l’acord dels ministres d’Economia i Finances de la UE que aquest dimarts ha obert la porta a rebaixar l’IVA dels llibres digitals del 21 al 4%, l’impost supereduiït que s’aplica els llibres impresos. “Esperem que, ja que hi ha un consens de tots els grups parlamentaris es pugui traslladar ràpidament aquesta mesura a l’ordenament espanyol”, ha proposat.

Al seu torn, Guirao, que ha començat a parlar en català ha assegurat que el sector de llibre té “una importància cabdal en la cultura” i s’ha declarat “completament optimista” pel que fa al futur de l’edició, tot recordant que Espanya és el país convidat a la Fira del Llibre de Frankfurt de 2021. El ministre ha remarcat, alhora, que el seu executiu ha recuperat una direcció general del llibre, que havia quedat reduïda a una subdirecció depenent d’indústries culturals i ha demanat als editors que no vegin aquest gest com “propaganda” sinó com a “voluntat” de treballar plegats.

El cap de la cartera de Cultura també ha apuntat que en els últims anys s’havia aïllat el creador i que és necessari “reequilibrar el triangle que uneix indústria, autors i públic” per tal de “donar forma al geni” que travessa tota la indústira. En termes d’activitats que organitza Liber, s’ha mostrat especialment interessat en la jornada sobre el préstec de llibres electrònics des de biblioteques públiques.

En nom del Govern, la consellera Laura Borràs ha fet un discurs en el qual ha defensat que “els llibres ens faran lliures” i ha tingut un record pels polítics independentistes a la presó. També han intervingut les alcaldesses de Barcelona i l’Hospitalet, Ada Colau i Núria Marín, en dos parlaments que han coincidit en realçar la importància del món local en la promoció de la cultura.

Colau ha ressaltat l’herència de Barcelona com a “capital editorial catalana, espanyola i hispanoamericana” tot recordant que si Catalunya representa quasi el 50% del sector del llibre a l’Estat, a Barcelona es genera el 80% del conjunt català. La batlle ha afegit que una tasca fonamental per tenir “una societat més lliure i més culta” és el foment de la lectura, tot recollint la demanda de Fernández que ha apostat durant la seva intervenció per aconseguir un pacte educatiu per tal de millorar els índexs culturals del país a l’Estat espanyol

Liber: punt de trobada del sector editorial i la indústria audiovisual

Pel que fa al contingut de la Fira, Fernández ha explicat que el fòrum “reflexionarà sobre el present i el futur del llibre i de la lectura”, així com sobre els reptes que el sector ha d’afrontar. “Volem que Liber esdevingui un punt de trobada amb altres indústries culturals com les audiovisuals”, ha apuntat Fernández.

I és que, per exemple, en aquesta edició Liber i s’ha aliat amb el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que se celebrarà a Sitges a partir d’aquesta setmana, per posar en contacte a agents literaris, autors, editors i productors cinematogràfics per promocionar obres literàries susceptibles de convertir-se en pel·lícules. A més, l’Associació Espanyola d’Empreses Productores i Desenvolupadores de Videojocs i Software d’Entreteniment (DEV) també organitzarà una agenda d’entrevistes entre editors i empreses de jocs i realitat virtual de cara a la venda de drets.

Liber genera un terç del total de les exportacions anuals del sector del llibre

Amb l’objectiu d’aconseguir vendes pel sector a l’exterior, el saló se centra molt en l’exportació. L’organització calcula que els contactes i intercanvis generats a Liber suposen aproximadament un terç del total de vendes anuals a l’exterior del sector del llibre espanyol. Per potenciar aquest actiu de la Fira, el saló ha seleccionat i convidat directament a 550 compradors i prescriptors de més d’una seixantena de països que participaran en les trobades de negocis amb els expositors.