Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

La farsa de la COP26: els líders polítics van arribar-hi amb més de 400 jets privats

Les organitzacions ambientals estimen que els jets generen prop de 13.000 tones d’emissions de CO₂, un dels principals gasos de l’efecte d’hivernacle

Redacció 05/11/2021
El president espanyol Pedro Sánchez amb el primer ministre britànic Boris Johnson i el secretari general de l'ONU António Guterres a la cimera de la COP26 a Glasgow.

Més de 120 líders de tot el món s’han reunit aquesta setmana a la 26a Conferència Mundial pel Clima (COP26) d’Escòcia per abordar l’emergència climàtica, on s’esperaven més promeses buides que grans acords. Tot i que un dels principals objectius és reduir els nivells de contaminació, les organitzacions ambientals denuncien que els vols dels polítics van provocar el col·lapse de l’aeroport de Glasgow.

Segons expliquen a El Espectador, els activistes estimen que aquests jets podrien generar prop de 13.000 tones d’emissions de CO₂, un dels principals gasos de l’efecte d’hivernacle responsable de la crisi climàtica. De fet, el sector de l’aviació és responsable de l’1,2% de les emissions de CO₂.

Per exemple, la petjada de carboni de Joe Biden i el seu equip pot ser de 100 tones de CO₂, perquè està acompanyat d’una flota de quatre avions, l’helicòpter Marine One i una enorme desfilada d’automòbils, inclòs “La Bestia”. L’Organització d’Aviació Civil Internacional (OACI) explica que “les emissions per quilòmetre recorregut dels avions són pitjors que qualsevol altra forma de transport. Però, varien considerablement segons la grandària, els nivells d’ocupació i l’eficiència. Els jets privats generalment produeixen significativament més emissions per passatger que els vols comercials”.

En definitiva, la cimera perd tot el sentit si implica aquests nivells de contaminació i evidencia la hipocresia dels dirigents, que com Pedro Sánchez s’omplen la boca de la importància de lluitar contra el canvi climàtic mentre Espanya acumula una multa de 53,4 milions d’euros per la falta de depuració de les aigües residuals en nou aglomeracions urbanes on viuen més de 350.000.

Per això, dues manifestacions ecologistes ompliran els carrers de Glasgow divendres i dissabte per reclamar canvis a la COP26. “Ni els líders mundials ni les corporacions ens donaran justícia. Només nosaltres podem imaginar i construir un futur que funcioni per a tots nosaltres”, defensen els organitzadors. ‘COP Coalition 26′ critica que els governs fins ara “han fet massa poc” i “massa tard”. “Fan pinya amb les corporacions, s’amaguen darrere de solucions verdes inexistents i no aborden la magnitud del problema”, denuncia.