Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

La família d’agents infiltrats en moviments socials creix: ‘La Directa’ destapa un nou cas a València

El Ministeri de l’Interior té una clara fixació pels moviments socials i l’activisme, on infiltra a tort i a dret agents de la policia espanyola

Redacció 13/02/2023

La policia espanyola ha fixat el seu blanc en els moviments socials i veïnals per a infiltrar agents que, des d’una identitat falsa, espiïn els i les militants de les organitzacions. Poc després que ‘La Directa’ destapés el cas d’un agent que, durant 3 anys, va aconseguir infiltrar-se a espais d’activisme de l’esquerra independentista de Barcelona, que va resultar ser un germà fals del primer agent infiltrat que el mateix mitjà va descobrir, apareix un tercer un agent infiltrat, que pels cognoms de la seva identitat falsa podia ser un cosí dels dos primers. Faltarà veure com justifica Interior aquest tercer cas d’espionatge a l’activisme, i si, tal com ha succeït en anteriors vegades, també premiarà els talps amb nous llocs de feina.

‘La Directa’ ha tornat a destapar el joc brut del Ministeri de l’Interior espanyol envers els moviments socials i veïnals, deixant al descobert un agent de la policia que va passar prop de 2 anys infiltrat en l’activisme de la ciutat de València. L’agent, el nom real del qual correspon a les sigles R.M.F., adoptant la identitat d’un home anomenat Ramón Martínez Hernández, va arribar a la ciutat el 2020, després de graduar-se a l’Escola Nacional de Policia d’Àvila, i va aconseguir entrar a l’assemblea veïnal Cuidem Benimaclet. D’allà va passar també a la xarxa EntreBarris, així com al Centre Social Okupat Anarquista (CSOA) l’Horta, arribant a tenir les actes de les assemblees i fins i tot una còpia de les claus.

El talp Ramón Martínez Hernández va participar i liderar diverses accions, mobilitzacions i activitats. Els activistes que van coincidir amb ell expliquen a ‘La Directa’ que era una persona molt interessada per l’activitat política del barri de Benimaclet, i que estava molt motivat a participar tant en accions concretes com assemblees de base, fet que li va obrir les portes per guanyar-se la confiança de la resta d’activistes. El definien com una persona proactiva, compromesa i amb elevat nivell d’implicació.

L’espionatge per infiltració, mètode molt criticat en l’àmbit internacional i que, de nou, a Espanya només està justificat si l’empara una ordre judicial i en supòsits molt greus, com ara pertinença a grups criminals, terrorisme o narcotràfic, per exemple, va acabar el 2021. Aquell any, el talp va comunicar als seus companys activistes que marxava de València per tornar a Barcelona, d’on va assegurar que era originari, i continuar estudiant allà el grau de Treball Social; també va advertir que no volia mantenir cap vincle amb ningú i que abandonaria l’activitat política. Malgrat això, encara va intercanviar alguns missatges amb amigues i amics que s’interessaven per ell. La línia telefònica de l’infiltrat va estar activa fins al desembre de 2022, i finalment aquest dilluns, 13 de febrer, se l’ha expulsat de tots els canals de comunicació col·lectius dels quals encara formava part.