Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1709
La República

La falta de neveres obliga a posar les vacunes de Pfizer amb comptagotes

Salut admet que només ha administrat el 10% de les 60.000 dosis rebudes pel retard en l’arribada de les neveres i les autoritzacions

Agències 03/01/2021
Milagros Garcia, la primera persona vacunada de la demarcació de Lleida, durant la vacunació a la residència Balafia I, el 27 de desembre.

La conselleria de Salut ha administrat només el 10% de les 60.000 dosis de la vacuna rebudes contra la covid-19. El Departament ho atribueix a un retard en l’arribada de les neveres que la farmacèutica Pfizer recomana per transportar els vaccins fins als centres – atrapades al túnel de Calais durant el tancament fronterer amb el Regne Unit- i a la lentitud en rebre les autoritzacions per ser vacunat. En el cas de les residències de gent gran, cal el consentiment de familiars, un fet que alenteix encara més el procediment. Segons han indicat fonts de Salut a l’ACN, les neveres ja han arribat i a partir de la setmana que ve s’incrementarà el ritme. Altres comunitats de l’Estat espanyol i altres països europeus han experimentat retards similars.

A tot això, s’hi afegeix el fet que Pfizer va lliurar un dia més tard del previst una de les remeses. En un comunicat, Pfizer Espanya va explicar que va ser informada diumenge passat per la seva fàbrica de Puurs (Bèlgica) del retard en l’enviament a vuit països europeus, entre ells l’estat espanyol. Fins aquest dissabte hi havia 6.093 persones vacunades, 133 més que el dia de Cap d’Any.

Aquest nou episodi que denota mala planificació ha derivat en una nova allau de crítiques a la gestió de la pandèmia. Una de les piulades que ha fet més fortuna a Twitter per la seva claredat i concisió és la que ha fet el voluntari de Demòcrates i director associat del Barcelona Supercomputing Center, Pep Martorell. Clar i català: “No falten neveres. Falta talent”.